Aktuelt

Xella sætter endnu et hak i det grønne bælte

Med den netop gennemførte indeklimamærkning af Ytong, Multipor og Silka som byggematerialer i emissionsklasse M1 understreger Xella igen sine bæredygtige byggesystemers solide egenskaber – til gavn for både slutbrugere, udførende og projekterende på tværs af hele Norden. 

Xella har netop fået certificeret byggesystemerne Ytong, Multipor og Silka i højeste emissionsklasse M1 efter den finske standard fra The Building Information Foundation RTS sr i Helsinki.

Dermed kan den førende producent af løsninger i 100 procent uorganiske naturmaterialer føje endnu en internationalt anerkendt certificeringsordning til rækken af grønne udmærkelser de senere år. Den tæller blandt andet også Dansk Indeklimamærkning, en platinscore i Cradle-to-Cradle-kategorien ”material health” samt et certifikat fra det tyske ECO institut.

Solid dokumentation for indeklima-egenskaber
- Dokumentationen for vores byggesystemers suveræne indeklimaprofil er efterhånden ganske solid. Det er selvfølgelig til gavn for slutbrugerne, som dermed reducerer risikoen for dårligt indeklima. Samtidig er de projekterende sikret løsninger, som er nemme at dokumentere, fx hvis byggeriet skal certificeres efter DGNB, LEED, BREEAM eller andre mærkningsordninger. Her er vores EPD’er, der står for Enviromental Product Declaration, også til stor gavn, og vi har udarbejdet dem på alle varemærker.  

Det fortæller teknisk chef hos Xella Johan Vestergaard. Han understreger, at de emissionsfrie byggesystemer oprindeligt er udviklet for at gøre byggeriet nemmere, lige fra den indledende projektering til slutbrugernes indtagelse af de færdige lokaler. Man slår med andre ord flere fluer med samme smæk, når man vælger at bygge med de certificerede systemløsninger fra starten:

- Ytong, Multipor og Silka er alle fremstillet af naturmaterialerne kalk, sand og vand, og de kan integreres 100 procent, ligesom de er lette at håndtere og bearbejde med almindeligt håndværktøj på byggepladsen. Det gør både den projekterende og den udførendes arbejde enklere, ligesom det er rart for slutbrugerne, at de kan gå gang med indretning og indflytning med det samme, så snart bygningen er afleveret. I hvert fald hvis de øvrige anvendte materialer er ligeså skånsomme, fortsætter han.

Godt indeklima skaber også økonomisk værdi
At der faktisk også er rigtig god økonomi i at opprioritere indeklimaet i byggeriet, tyder en nylig undersøgelse fra Teknologisk Institut på. Undersøgelsen, der er lavet i samarbejde med DTU og DEAS med støtte fra ELFORSK, viser nemlig, at energirenoveringer af kontorbyggerier ikke kun kan reducere de fremtidige opvarmningsudgifter. Efter endt renovering er det forbedrede indeklima også med til at give mere tilfredse og dermed endnu mere produktive medarbejdere.

- Der hersker ingen tvivl om, at hensynet til et sundt og behageligt indeklima i stigende grad er blandt de vigtigste parametre, både når bygninger tegnes, opføres og bruges i det daglige. Derfor har vi netop også valgt at certificere systemerne efter alle de strengeste internationalt anerkendte standarder, så vi kan give sikkerhed for, at de lever op til alle krav og ønsker, afslutter Johan Vestergaard.