Aktuelt

Vi stoler så meget på vores systemer, at vi selv bor i dem

Vores Head of Technique & Sustainability Johan Vestergaard fik før sommerferien opført sit helt nye 162 kvadratmeter H-formede hus med udgangspunkt i Xellas byggesystemer. Det færdige resultat er en energivenlig og brandsikker moderne bolig med optimalt indeklima.

Det var ikke primært på grund af effektiviteten, at vores Head of Technique & Sustainability Johan Vestergaard valgte at få sit nye hus opført i byggesystemer fra Xella. Alligevel tog det kun fire dage for ham at få råhuset opført og lukket.

- Byggesystemerne er udviklet til at sikre enkle processer på byggepladsen. Samtidig betyder den simple tekniske konstruktion, at risikoen for fejl og forsinkelser reduceres, og man sparer en masse tid hele vejen rundt, fortæller Johan Vestergaard. 

- Uanset projekttypen kan du bygge efter de samme principper, og det gør det langt enklere at opnå den rette kvalitet, uddyber han.

Læs også, hvordan du nemt lejer effektivt og ergonomisk materiel direkte hos os

Byggefirma: Vi har gode erfaringer med Ytong
Udgangspunktet for det nye 162 kvadratmeter hus var at kombinere Xellas forskellige systemer til en topmoderne bolig. Johan Vestergaard er selv uddannet bygningskonstruktør og lavede skitseforslaget med angivelse af alle koblingsdetaljer og byggeløsninger.

Derefter har byggefirmaet Alterna Huse fra Rødekro stået for detailprojektering og opførelsen af resten af byggeriet efter lukningen af råhuset.

- Vi er et lille sønderjysk familiefirma, der drives med fokus på tillid, kvalitet og ordentligt håndværk, og mange af vores håndværkere har arbejdet hos os i mere end 10 år. Vi har gode erfaringer med Ytong og bruger fx ofte 60x40x10 plader, når vi opfører huse, fordi de er lige så nemme som legoklodser at bygge med og lette at håndtere, forklarer indehaver og tilsynsførende Henrik Gram-Nielsen.

- Projektet er opført i totalentreprise med medbyg, og jeg valgte Alterna Huse, fordi de er et kvalitetsbevidst firma og gode til projekter, der er lidt anderledes, supplerer Johan Vestergaard.  

Læs også om daginstitution, der høster fuld gevinst af at bygge med Silka

Indvendige vægge i 40 procent genanvendt materiale
Det færdige hus er udformet som et stort H med Ytong vægelementer i bagmuren, mens der til taget er brugt Ytong tag- og dækelementer. Det er en konstruktion, som giver stor robusthed og kan holde til vind og vejr. Samtidig holder den godt på varmen og er ikke mindst brandsikker.
 

Alle indvendige ikke-bærende vægge er derudover opført i Ytong Synergy-blokke, der fremstilles af op mod 40 procent genanvendt porebeton og giver god lydisolering. Johan Vestergaard uddyber:

- Råhuset er designet med henblik på at optimere faktorer som energiforbrug, brandsikkerhed og indeklima, herunder akustikken. Der er ingen tvivl om, at når du opfører råhuset i 100 procent uorganiske diffusionsåbne naturmaterialer, så har du fra starten et rigtig godt afsæt. Det er samtidig spændende at opleve i sin egen bolig, hvor godt vores løsninger performer, når byggeriet er afsluttet, og man er flyttet ind.

Læs om flere fordele ved at bygge med bæredygtige byggesystemer