Aktuelt

Prisvindende takeback-ordning udvides med målrettet containerløsning

Vinderen af Danske Byggecentres Miljøpris 2020 bliver nu udvidet med en containerløsning til de projekter, der opføres med vores byggeblok YTONG Energy+. Dermed tilføjer vi endnu en grøn dimension til det stigende antal byggerier herhjemme, der udnytter fordelene ved den Cradle-to-Cradle-certificerede byggeblok, som samler både facade, isolering og indervæg i én og samme komponent.   

I efteråret 2020 blev vi sammen med eurodan-huse og Davidsens Tømmerhandel hædret af Danske Byggecentre med Miljøprisen i BLOX i København. Prisen blev tildelt for samarbejdet om vores innovative takeback-ordning, der via effektiv logistik sikrer genanvendelse af porebeton fra danske byggepladser i fremstillingen af nye løsninger fra Xella.

Nu udvider vi takeback-ordningen med en containerløsning, der er specifikt målrettet det stigende antal projekter, som gør brug af byggeblokken YTONG Energy+. Vores salgsdirektør Lars Nygaard fortæller om konceptet:

- Stadigt flere vælger at opføre deres hus i YTONG Energy+, som er en byggeblok, der samler både facade, isolering og indervæg i én og samme enkle byggekomponent. Her har der været stor interesse for at sikre, at resterne effektivt kan indsamles og fragtes til genanvendelse, og det er baggrunden for, at vi nu er klar med en skræddersyet containerløsning til netop denne særlige type projekt.

Læs mere om Ytong Energy+

Ambition om fuldstændigt lukket industrielt kredsløb
Byggeblokken YTONG Energy+ er faktisk som skabt til at blive genanvendt. Ud over at den er fremstillet af naturlige råstoffer som sand, kalk og vand er den nemlig også Cradle-to-Cradle-certificeret. Det betyder, at byggeblokken er dokumentereret til at kunne indgå i cirkulære processer, hvor materialerne genanvendes i et lukket industrielt kredsløb frem for at blive til affald, der skal brændes af eller deponeres.

Set i det lys er den nye mulighed for at indsamle og få hentet og fragtet materialeresterne fra byggepladsen til fabrikken det naturlige næste skridt, forklarer Lars Nygaard:

- Vi har en klar ambition om at skabe et fuldstændigt lukket industrielt kredsløb med minimalt CO2-udslip og miljøaftryk. Der er vi ikke helt endnu, men vi er langt fremme og udvikler hele tiden vores løsninger, så de bliver mere og mere bæredygtige. Hver dag kommer vi tættere på målet.

- Allerede i dag kan vi fremstille løsninger bestående af op mod 40 % genanvendt materiale, der kan indgå i byggeriet på lige fod med traditionelle materialer, og vi arbejder på at øge procentdelen yderligere. Det kræver imidlertid en god logistik omkring indsamling og fragt af rester og spild. Derfor vil vi også fortsætte med at udvikle og udvide vores takeback-ordning, som vi nu har gjort med fokus på YTONG Energy+, understreger Lars Nygaard til slut.

Læs mere om vores vinderløsning ved Miljøprisen