Aktuelt

Porebetonplade på skrump nomineret til Byggeriets Arbejdsmiljøpris 2022

Takket være sin evne til at gøre arbejdsbyrden for montøren lettere er YTONG X1 porebetonpladen fra Xella blandt de nominerede til Byggeriets Arbejdsmiljøpris 2022, der bliver uddelt i løbet af foråret.

Inden sommer uddeles Byggeriets fire klimapriser, og blandt de nominerede til Byggeriets Arbejdsmiljøpris 2022 er Xellas YTONG X1 porebetonplade. Den kan præcist det samme som helt almindelige porebetonplader, men fordi dens vægt er reduceret med 10 %, er den lettere at bære og lidt hurtigere at tilpasse. Dermed reduceres de manuelle løft i et typisk parcelhusprojekt med over 1 ton om ugen – helt uden tab af kvalitet og trykstyrke.

Det kræver mange byggematerialer at opføre en bygning. Løft og bæring af disse materialer er en af de største udfordringer på landets byggepladser, og håndværkernes arbejdsmiljø præges i høj grad af håndteringen af de mange materialer. Derfor kan selv mindre reduktioner i byggematerialers vægt have en betydelig effekt.  

Flere lette produkter på vej
- Vi er naturligvis rigtig glade for den anerkendelse, som det er at blive nomineret som et produkt, der gør en håndgribelig forskel i den enkelte håndværkers arbejdsdag. Vi er stolte over at kunne tilbyde et produkt, der er vægtreduceret, uden at man på nogen måde går på kompromis med kvaliteten eller de byggetekniske egenskaber, fortæller salgsdirektør i Xella Lars Nygaard og fortsætter:

- X1 er første del af et større udviklingsprojekt, så vi har faktisk flere vægtreducerede løsninger undervejs, som vi ser frem mod at introducere til vores kunder i løbet af de kommende år. Selv mindre reduktioner af byggematerialers vægt vil kunne give en stor forbedring af arbejdsmiljøet, når man først ser på den samlede mængde materiale, der skal håndteres i løbet af et byggeri.

Det første danske hus bygget i YTONG X1 står da også allerede færdig i Holstebro. Det 260 kvadratmeter store dobbeltparcelhus blev opført med bærende bagmur og indervægge bestående af i alt 476 kvadratmeter vægtreducerede porebetonblokke, og montøren udtalte i den forbindelse, ”at blokkene har de samme gode egenskaber som traditionelle blokke, men er markant lettere, og arbejdet kan næppe gøres nemmere”.

Ikke den første nominering
Med nomineringen til årets Arbejdsmiljøpris fortsætter Xella Danmark en god stime. I 2020 vandt virksomheden nemlig Byggeriets Miljøpris for sin innovative takeback-ordning, der gør det nemt for de udførende på landets byggepladser at indsamle porebetonrester, som så kan genanvendes til fremstilling af nye løsninger i porebeton.