Aktuelt

Innovativ genbrugsløsning indstillet til Miljøpris

Håndværkere i hele landet indsamler porebetonrester fra byggepladserne i Xella Big Bags, og vi genanvender materialerne til fremstilling af nye byggeblokke. Den innovative løsning er med i opløbet om Byggeriets Miljøpris. 

Xella har udviklet en genbrugsløsning, hvor byggeaffald i form af porebetonrester returneres og genbruges i en ny CE-mærket porebeton-byggeblok til bærende konstruktioner kaldet Silent+ samt byggeblokken Synergy til ikke-bærende vægge.

I samarbejde med Davidsens Tømmerhandel og Eurodan huse gør vi nemlig Xella Big Bags og afhentning tilgængelig for håndværkerne, så de nemt og bekvemt kan indsamle rester af porebeton, der derefter transporteres tilbage på vores fabrik og genanvendes i produktionen af nye byggeblokke.

Tæt forbindelse mellem innovation og daglig praksis
Løsningen er blevet indstillet til den prestigefulde Byggeriets Miljøpris. Lars Nygaard, salgsdirektør i Xella Danmark, understreger, at løsningen er udviklet for at gøre det nemt for håndværkerne at bidrage til et grønnere byggeri, hvor der er fokus på minimering af miljøaftrykket både før, under og efter arbejdet på byggepladsen:

- Vi tror på, at en tæt kontakt mellem banebrydende materialeinnovation og daglig praksis i produktionen samt på byggepladserne er nøglen til at skabe succes med bæredygtigt byggeri. Her er det ikke mindst afgørende, at branchen bliver bedre til at udnytte de mange ressourcer, som går til spilde i form af de store mængder affald, der dagligt fragtes fra byggepladsen.

Simpel proces skaber ekstra værdi
Selve processen, der forvandler det indsamlede materiale i Xella Big Bags til nye byggeblokke, består af nogle få simple skridt: Big bags leveres sammen med første leverance af porebetonprodukterne og bruges derefter til indsamling af porebetonrester og -affald i takt med, at byggeriet skrider frem.

De fyldte big bags afhentes så i forbindelse med næstkommende leverance af porebetonprodukter og fragtes til Davidsens Tømmerhandel til opbevaring. Når der er indsamlet nok restaffald, læsses Xella Big Bags på lastbiler fra Xella, der i forvejen har kurs mod fabrikken i Tyskland, så de ikke skal køre tomme hjem.

Efter ankomsten til fabrikken anvendes restaffaldet i produktionen af nye Silent+ og Synergy byggeblokke, der består af henholdsvis 20 og 30 procent genanvendt materiale.   

- Ved at udnytte de rester, der normalt ville blive kørt til deponi, er det lykkedes os at skabe ekstra værdi i form af nye byggeblokke, der fremstilles af genanvendt materiale og samtidig opfylder alle funktionelle krav. Dermed er de også velegnede til nybyggeri, og på den måde er ringen jo sluttet, som Lars Nygaard påpeger.

Læs også om vores Cradle-to-Cradle-certificerede byggeblok YTONG Energy+, der gør det ekstra nemt at bygge grønt