Aktuelt

Xella – en løsningsleverandør går digitalt

 

Fra tidskrævende 2D-tegninger til effektiv digital projektering i 3D: Udviklingen er gået stærkt hos Xella, og det er især tydeligt på Frederiks Plads i Aarhus. Her leverer vi nu yderligere 4500 m2 Ytong blokke – og afsættet? Det er 3D-modeller, der sparer flere dages arbejde både for kunderne og for os.        

Frederiks Plads i Aarhus er en ny central plads, der skal binde den historiske Midtby sammen med udviklingsområdet Sydhavnen lige ved vandet. Projektet omfatter et samlet etageareal på 48.500 m2, der fordeles på 150 boliger og 35.000 m2 erhvervslokaler opført i bygninger fra 5 til 24 etager. Det er NCC Property Development A/S, Bricks A/S og DOMIS-koncernen, der står for udviklingen af projektet, som er tegnet af C.F. Møller Architecture.

Xella har været involveret fra starten og leverede tilbage i 2017 i alt 4700 m2 Ytong blokke til boligbyggerierne A, G og H. Nu leverer vi over de kommende måneder yderligere 4500 m2 Ytong blokke til byggerierne D og E, der primært er rettet mod erhverv. Selve leverancen er dog ikke det mest interessante ved projektet, fortæller Digital Transformation Manager Rasmus Jensen:

- Det, der virkelig springer i øjnene, er den store udvikling, der er sket i måden, vi arbejder på, fra 2017 til nu. Vi er i dag langt mere digitale, og det betyder blandt andet, at vi sparer endnu mere tid både for kunderne og for os selv.

En logistisk udfordring
Selve placeringen af Frederiks Plads i det centrale Aarhus er en logistisk udfordring. Derfor diskuterede vi fra starten i 2017 forskellige leveringsløsninger, blandt andet levering direkte fra fabrikken i Tyskland. Løsningen blev, at vi leverede paller med blokke til hver enkelt lejlighed fra vores eget danske lager. Leverancerne blev desuden planlagt til at ske uden for myldretiden.

- Men derudover har vi leveret detaljerede tegninger over, hvordan pallerne skulle placeres i hver enkelt lejlighed. Det skulle gøre det så nemt som muligt for entreprenøren og montørerne at få de rette materialer på rette sted. På den måde sparer de værdifuld tid, og vi mindsker risikoen for fejl, hvilket er afgørende på så stort et projekt, forklarer ekstern projektsælger for Nordjylland Ulrik Burlund.

LÆS OGSÅ: Systemløsninger sikrer bedre byggeri med lavere omkostninger

Vi sætter turbo på den digitale udvikling
Der er imidlertid en væsentlig forskel fra dengang til nu. Det skyldes blandt andet, at Xella i mellemtiden har startet det digitale initiativ blue.sprint, som specifikt fokuserer på at sætte skub i vores digitale udvikling. Her handler det fx om bedre brug af vores 3D-modeller i projektering og planlægning i tæt samarbejde med kunderne. Rasmus Jensen uddyber:

- I 2017 var vi stadig 100 procent afhængige af at arbejde med tegninger i 2D. Det var både tidskrævende og øgede risikoen for fejl. I dag er vi gået mere og mere over til brug af 3D-modeller og den information, der er indbygget i dem. Derfor tager det kun en brøkdel af tiden at løse de samme opgaver, som vi førhen kunne bruge flere dage på.   

LÆS OGSÅ: Bliv stærkt klædt på til BIM

Kun fantasien sætter grænser
Optimering af materialeforbrug og leverancer, som Xella nu gør i forbindelse med projektet på Frederiks Plads, er bare ét skridt på vejen mod øget digitalisering. Men det er et skridt med tydelige resultater i form af både tidsbesparelser og mere effektiv kvalitetssikring. Og hvor rejsen ender henne, er det kun vores egen fantasi, der sætter grænserne for, understreger Rasmus Jensen:

- Den største udfordring er vores egne fordomme om, hvordan tingene skal gøres, fordi vi plejer at gøre sådan-og-sådan. Her har vi ligesom resten af branchen stadig meget at lære, men vi er på rette vej, og vi satser benhårdt på at udvikle Xellas digitale styrke i tæt dialog med kunderne de kommende år.

Projektet på Frederiks Plads ventes færdigt i 2020. Læs mere om det her.