Aktuelt

Opdateret beregningsværktøj til bæredygtigt byggeri

Beregningsværktøjet LCAByg er netop blevet opdateret til at matche de udvidede krav, der stilles i den frivillige bæredygtighedsklasse. Det betyder, at du nu blandt andet kan beregne potentialet for genbrug, genanvendelse og nyttiggørelse i projektet.

Den første version af beregningsværktøjet LCAbyg kom i 2014 og gjorde det muligt for projekterende at regne på bygningers livscyklus. Nu er seneste opdatering, version 5, klar med en aktuel database (Ökobau 2020) og udvidet livscyklus, som matcher de udvidede krav i den frivillige bæredygtighedsklasse, som regeringen for nylig lancerede.

De udvidede krav handler om transport til byggepladsen og byggepladsens belastning, inklusiv spild af materialer. Derudover inkluderer den nye version af LCA Byg et ”Modul D”, som beregner potentialet for genbrug, genanvendelse og nyttiggørelse. Den nye version har desuden fået en helt ny brugergrænseflade.

Understøtter den frivillige bæredygtighedsklasse
- Med en opdateret version af LCAbyg, der blandt andet understøtter den frivillige bæredygtighedsklasse, håber vi, at endnu flere vil bruge værktøjet. Vores forskning viser, at klimaaftrykket fra en bygningstype kan variere med op til 200 procent ved nybyggeri, og at klimabelastningen kun er 20 procent ved renovering i forhold til den klimabelastning, der er ved at bygge nyt. Det skaber LCAbyg klarhed over, siger Harpa Birgisdottir, seniorforsker på BUILD ved Aalborg Universitet, i en pressemeddelelse.

LCAbyg udvikles løbende, og der vil komme flere opdateringer i løbet af året samt et udbud af webinarer. Der er for nuværende 4.500 registrerede brugere og 4-600 månedlige brugere. Værktøjet er udviklet af BUILD ved Aalborg Universitet i samarbejde med byggebranchens aktører og med midler fra både Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen og Realdania.

Læs mere om LCAbyg

Bæredygtige byggesystemer får dig optimalt fra start
Uanset om du skal bygge nyt eller renovere, opnår du fra starten en masse fordele ved at vælge bæredygtige byggesystemer. Hos Xella har vi udviklet en række byggesystemer, der fremstilles i helt op til 40 procent genanvendt materiale og er certificeret med førende miljømærkninger som fx Cradle-to-Cradle, M1 og Dansk Indeklimamærkning. De er alle forsynet med EPD’er, som gør det nemt at regne på systemerne, hvis du fx skal indfri krav i den frivillige bæredygtighedsklasse.

Senest har vi i 2020 vundet Miljøprisen, der uddeles af Danske Byggecentre, sammen med eurodan-huse og Davidsens Tømmerhandel for vores takeback-ordning.

Læs mere om Miljøprisen

Vores systemer er derudover designet til at være nemme at projektere og arbejde med, så processerne bliver mere effektive, og risikoen for fejl og spild undervejs minimeres. Det gør alt i alt, at dit byggeri fra starten får optimale forudsætninger for at leve op til bæredygtighedskravene.

Læs mere om bæredygtighed og cirkulær økonomi