Aktuelt

Danmarks første parcelhus opført i innovativ letvægtsblok står klar uden for Holstebro

For første gang i Danmark er råhuset til et 260 kvadratmeter parcelhus opført i nye vægtreducerede Ytong X1 porebetonblokke. ”Blokkene har de samme gode egenskaber som traditionelle blokke, men er markant lettere, og arbejdet kan næppe gøres nemmere,” fortæller montøren.

Lidt uden for Holstebro er der hen over sommeren i al ubemærkethed blevet opført et vaskeægte stykke Danmarkshistorie: Her har montør Niels Tofte fra Give nemlig stået for at bygge et 260 kvadratmeter dobbelthus, der som det første herhjemme er opført med bærende bagmur og indervægge bestående af vægtreducerede porebetonblokke – i alt 476 kvadratmeter porebeton.

- Jeg har arbejdet med porebetonblokke i 30 år, og udfordringen har altid været vægten. Porebeton er meget nemt at tilpasse og arbejde med, men når du opfører et helt råhus, bliver det hurtigt til mange tons, der skal løftes i løbet af en byggesag, forklarer han.

Håndværkere kan spare et ton om ugen

Den nye løsning, som er anvendt i parcelhusprojektet ved Holstebro, hedder Ytong X1 og består af en 10x40x60 blok, der til forveksling ligner almindelig porebeton og har samme trykstyrke og andre byggetekniske egenskaber som en traditionel porebetonblok.

Imidlertid træder forskellen tydeligt frem, så snart man tager fat i blokken for at løfte den: Ytong X1 er nemlig noget lettere, idet den blot vejer 475 kg pr. kubikmeter mod de traditionelle 525 kg pr. kubikmeter. Det svarer i runde tal til, at en håndværker på et typisk parcelhusprojekt slipper for at løfte omkring 1 ton om ugen, mens byggeriet står på.

- Mange efterspørger lettere materialer, som uden at gå på kompromis med de byggetekniske egenskaber kan være med til at løfte montørernes arbejdsmiljø. Vi har derfor igangsat et udviklingsprojekt, der sætter fokus på vægtreduktion for at forbedre arbejdsdagen for montørerne.

Det forklarer Johan Vestergaard, Head of Technical & Sustainability hos producenten Xella, som står bag Ytong X1-løsningen.

- Selv mindre reduktioner vil kunne give en stor forbedring af arbejdsmiljøet, når man først ser på den samlede mængde materiale, der skal håndteres i løbet af en byggesag. Med Ytong X1 har vi vist, at det er muligt at reducere vægten, og vi har allerede flere andre vægtreducerede løsninger i støbeskeen.

Det kan næppe gøres nemmere

For Niels Tofte er der ingen tvivl om, at de vægtreducerede løsninger går en lys fremtid i møde. Han er netop startet på endnu et parcelhus, der skal opføres med råhus i Ytong X1-blokke lidt uden for Vejle.

- Vi står både for råhus og finish-arbejdet, før malerne kommer, og her er arbejdet blevet så meget lettere, fordi blokkene er nemme at slibe i. De har de samme gode egenskaber som traditionelle blokke og er samtidig markant lettere, og arbejdet kan næppe gøres nemmere, slutter han af. 

 

Læs mere om Ytong produkterne her