Aktuelt

Systemløsninger sikrer bedre byggeri med lavere omkostninger

Der er et stort effektiviseringspotentiale i at få flere i byggeriet til at arbejde efter mere system-orienterede tilgange. Det understøtter nemlig både kvalitet og økonomi på kort og langt sigt. Samtidig er optimal ressourceudnyttelse en vigtig forudsætning for bæredygtigt byggeri med minimalt miljømæssigt aftryk.

Byggebranchen har lang erfaring med effektivt kvalitetsbyggeri, men der er også stadig lang vej, før det fulde potentiale er realiseret. En af årsagerne er, at der stadig er alt for få projekter, som fuldt ud udnytter fordelene ved en konsekvent system-orienteret tilgang til byggeprocessen fra start til slut. 

Bidrager til over 300.000 projekter om året
Hos Xella oplever vi således, at der stadig er masser af lavt hængende frugter at plukke, når det gælder effektivisering af byggeprocessen, lige fra projekteringens tidligste begyndelse og frem til overdragelsen af det færdige byggeri.

- Ved at anvende fleksible byggesystemer, hvor de samme enkle grundelementer kan anvendes til at opføre alt fra små enfamilieshuse til industribygninger i helt stor skala, sparer man først og fremmest en masse tid hele vejen rundt. Uanset projekttypen kan du bygge efter de samme principper, og det gør det langt enklere at opnå den rette kvalitet hurtigere, ligesom du nemmere kan reducere det miljømæssige aftryk og øge projektets bæredygtige profil.

Det fortæller Lars Nygaard, salgsdirektør i Xella Danmark, som leverer og producerer integrerede byggesystemer baseret på de 100 pct. uorganiske naturmaterialer kalk, sand og vand. Xella bidrager på verdensplan til over 300.000 byggeprojekter årligt og har dermed masser af erfaring med, hvordan den system-orienterede tilgang til byggeprocessen åbner for bedre udnyttelse af ressourcerne og bidrager til at løfte kvaliteten. Og det gør faktisk, at behovet for ekstern rådgivning ofte er minimalt: 

- Som systemleverandør udvikler og fremstiller vi ikke kun løsningerne, men foretager også selve projekteringen in-house i mange af de projekter, som vi leverer til. Det gør processen enklere og minimerer bygherres behov for ekstern rådgivning, hvilket igen er med til at mindske udgifterne i projektet, supplerer han.

Fuld kvalitetskontrol i alle faser
Enkelheden i byggesystemerne Multipor, Silka, Ytong og Hebel, der alle sammensættes af nogle få grundlæggende elementer bestående af 100 pct. naturlige ingredienser, gør det lettere at sikre fuld kvalitetskontrol fra start til slut. Xella kvalitetssikrer produktionen efter markedets førende standarder, og på byggepladsen betyder systemernes simple tekniske konstruktion, at risikoen for fejl og forsinkelser bliver meget lille.

Samtidig er elementproduktion en enkel proces, hvilket igen gør, at Xella kan tilbyde en af markedets korteste leveringstider. Den korte leveringstid betyder, at arkitekten kan projektere helt frem til byggestart, og derudover giver den stor fleksibilitet og planlægningsfrihed til at ændre løbende i projektet uden større omkostninger.

- Desuden undgår du at skulle skabe ekstra lagerplads på selve byggepladsen, da du kan få leveret materialerne i takt med byggeriets fremdrift. Endelig betyder den korte leveringstid, at en entreprenør kan sige ja til nye ordrer med kortere varsel end ellers, slutter Lars Nygaard af.