Aktuelt

Historisk Vesterbro-hotel totalrenoveres med fokus på energi og indeklima

Historisk Vesterbro-hotel totalrenoveres med fokus på energi og indeklima

Grand Hotel ved Københavns Hovedbanegård bliver lige nu totalrenoveret fra inderst til yderst med fokus på energioptimering og forbedring af indeklimaet. Samtlige 161 værelser skal efterisoleres indvendigt med Ytong Multipor, der fremstilles i 100 procent uorganiske naturmaterialer og monteres uden brug af dampspærre. ”Den optimale løsning til indvendig efterisolering,” fortæller byggelederen.

Gennem 127 år har Grand Hotel på Vesterbrogade 9 lige ved Københavns Hovedbanegård slået dørene op for gæster fra nær og fjern. Hotellet blev i 2017 købt af den svenske hotelfond Midstar, der har igangsat en gennemgribende modernisering af det historiske byggeri. Arbejdet indebærer ikke mindst totalrenovering af de 161 værelser med fokus på energioptimering og forbedring af indeklimaet.

Renoveringsarbejdet omfatter blandt andet indvendig isolering af ydervæggene, lydisolering mellem etager samt nye indvendige skillevægge. Byggeleder Jozsef Toth fra Greenfield Byg ApS er rådgiver på projektet og har sin daglige gang på hotellet. Han fortæller:

- Lige nu er vi godt i gang med at få efterisoleret værelserne og opbygge de nye skillevægge, og det hele skulle efter planen stå færdigt til foråret.

Optimal løsning til indvendig efterisolering

Til den indvendige efterisolering af ydervæggene er der valgt Ytong Multipor-plader, som består af porebeton. Med en lambdaværdi på 0,040 W/mK sikrer de effektiv isolering og lav U-værdi til gavn for hotellets energiforbrug fremover.

Samtidig sikrer løsningen, at hotellet får flest mulige kvadratmeter at tilbyde gæsterne, når det igen åbner til næste år, forklarer Jozsef Toth:  

- Vi har ikke kunnet efterisolere hotellets ydervægge udvendigt mod Vesterbrogade og efterisolerer derfor i stedet indvendigt. Her er Ytong Multipor den optimale løsning, da de tynde plader sikrer effektiv isolering, uden at man mister en masse kvadratmeter.

Indeklima i balance uden brug af dampspærre

Ytong Multipor fremstilles i de 100 procent uorganiske naturmaterialer kalk, sand og vand. Ud over at være formstabile, ikke-brændbare og trykfaste er pladerne diffusionsåbne. Det betyder, at de af sig selv kan optage og afgive rumfugt og dermed bidrager til et sundt og behageligt indeklima.

- Mange anvender netop Ytong Multipor, fordi pladerne selv kan regulere fugten i et rum, og dermed er der ikke behov for at montere dampspærre. Det sparer ikke kun materialer og arbejdstid i forbindelse med selve renoveringen, men minimerer også risikoen for fugtproblemer på længere sigt, forklarer Claus Vinding, der teknisk konsulent hos Xella, som står bag Ytong Multipor.

Bortset fra de isolerings- og indeklimamæssige fordele bidrager Ytong Multipor også til byggeriets grønne profil, idet byggesystemet er godkendt og kategoriseret som biologisk ufarligt af Deutsches Institut für Bauen und Umwelt (IBU). Ytong Multipor er derudover mærket "platin" i Cradle-to-Cradle-systemet i kategorien "material health".