Aktuelt

Reducér smitterisikoen, når du arbejder

 

Du kan mindske risikoen for at blive smittet eller selv smitte andre, når du følger forholdsreglerne fra Sundhedsstyrelsen. Derudover har en række aktører i byggeriet netop samlet en håndfuld gode råd, som særligt henvender sig til dig, der har din daglige gang på byggepladsen og i skurvognen. 

Byggeriet er en af de brancher, som fortsat holder hjulene i gang, og både fagbevægelsen og arbejdsgiverne appellerer til, at det fortsætter. Her er det imidlertid ekstremt vigtigt at passe på hinanden, mens man arbejder.

Derfor har organisationerne Dansk Byggeri, TEKNIQ Arbejdsgiverne, Bygherreforeningen og BAT-Kartellet netop udsendt en fælles opfordring til byggevirksomhederne, der skal mindske risikoen for smittespredning på byggepladser og i skurvogne.

Det handler først og fremmest om at inddrage sin arbejdsmiljøorganisation i arbejdet om at begrænse smitten af coronavirus, så arbejdet på byggepladsen stadig kan foregå sikkerheds- og sundhedsmæssigt forsvarligt.

For virksomheder med under ti ansatte, hvor der ikke er lovkrav om en arbejdsmiljøorganisation, appellerer aktørerne til, at virksomhedsledelsen inddrager ansatte i samarbejdet om sikkerhed og sundhed.

Sådan reducerer du smitterisiko på byggepladsen og i skurvognen

Følg Sundhedsstyrelsen og Arbejdstilsynets anvisninger om fx at begrænse al fysisk kontakt. Hold mindst to meters afstand til hinanden og sørg for ikke at samles mere end 10 personer på samme sted, fx i skurvognen.

Virksomhederne skal sørge for ordentlig rengøring imellem spiseholdenes brug af faciliteterne. Det vil sige, at borde, stole, håndtag, kaffemaskine m.m. bør sprittes af jævnligt, ligesom toiletter, omklædning og badefaciliteter skal rengøres hyppigt.

Virksomhederne bør også lave planer for, hvordan man på byggepladsen kan undgå at arbejde for mange sammen på de forskellige arbejdsstationer.

Organisationerne opfordrer desuden til, at alle pauser holdes udendørs, når vejret tillader det, og at virksomhederne sikrer faciliteterne til det.

Sundhedsstyrelsens 5 råd

Vask dine hænder tit eller brug håndsprit.

Host eller nys i dit ærme – ikke i dine hænder.

Undgå håndtryk, kindkys eller kram – begræns den fysiske kontakt.

Vær opmærksom på rengøringen – både hjemme og på arbejdspladsen.

Hvis du er ældre eller kronisk syg – hold afstand og bed andre tage hensyn.

Læs mere hos Sundhedsstyrelsen