Aktuelt

Europas største byggeri sikres med effektivt byggesystem

Norges spektakulære nye nationalmuseum udgør Europas mest omfattende igangværende byggeri. De tårnhøje krav til bæredygtighed og sikkerhed i projektet har skærpet rådgivernes fokus på at finde løsninger med de helt rette kvaliteter. Her har Rambøll bl.a. valgt Silka- og Ytong-løsninger, der bidrager til at forenkle både dokumentations- og opførelsesprocesserne til gavn for byggeriets effektivitet.

Norges nye nationalmuseum er lige nu under opførelse på den gamle Vestbane-tomte ved havnen i Oslo og forventes færdigt i 2019. Med et bruttoareal på ca. 54.600 m2 og en byggesum på ca. 4,3 mia. danske kr. udgør det Europas største igangværende byggeri, og planen er, at det skal rumme samlingerne fra Nasjonalgalleriet, Kunstindustrimuseet såvel som Museet for Samtidskunst. Tilsammen bliver der tale om en national samling af kunst- og kulturskatte, hvis værdi nærmest ikke kan gøres op i penge.

- Projektet bliver et monumentalt byggeri for kunst, som skal tiltrække publikum fra hele verden. Derfor må de løsninger, der vælges, have de helt rette kvaliteter for at indfri de mål, som projektet har.

Det fortæller projektleder Ivar Barstad fra Rambøll, der er rådgiver på det omfattende prestigebyggeri. Det opføres for Stattsbygg med Kleihues + Schuwerk Gesellschaft von Architekten mbH som arkitekter samt AF Entreprenør som totalentreprenør.

Bidrager til effektiv projektering og byggeproces
Producenten Xella leverer intet mindre end ca. 25.000 m2 Silka vægsystem, hovedsageligt i modellen Silka XL og tykkelserne 15, 20 og 24 cm, til opbygning af væggene i det nye nationalmuseum. Derudover anvendes der omkring 1000 m2 Ytong i forskellige størrelser – ligeledes til bygningsvæggene.

- Al produktdokumentation er gjort let tilgængelig for rådgiverne, så de undgår at bruge en masse unødig tid på selv at indsamle oplysninger. Det betyder meget for et projekt i denne størrelse, at vi som leverandør på den måde bidrager til at gøre projekteringen lettere.

Det forklarer Fredrik Johansson, CEO i Xella Scandinavia, der som en del af Xella Group udgør verdens førende leverandør af bæredygtige og diffusionsåbne løsninger i kalksandsten.  

- Desuden har vi skaffet minikraner til at lette selve montagearbejdet på det nye nationalmuseum, idet blokkene på den måde hurtigt løftes på plads. Det gavner byggehastigheden, og processen bliver mere effektiv, fordi de udførende kan starte montagen flere steder samtidigt, alt afhængigt af behovet, uddyber han.

Veldokumenterede indbrudssikre byggeløsninger
På grund af de mange værdier, der skal huses i Nationalmuseet, er der desuden fokus på løsninger, der bidrager til forsvarlig indbrudssikring og minimerer risikoen for tyveri. Fredrik Johansson fortæller:

- Med så store værdier samlet i bygningerne er sikkerheden en meget vigtig faktor. Her har vi fået testet og dokumenteret materialerne, så vi kan garantere for deres indbrudssikkerhed, ligesom løsningerne i øvrigt bidrager til at indfri de høje energikrav i projektet og er med til at fremme et godt og sundt indeklima.

Materialerne fra Xella er således alle klassificeret som RC 3 eller RC 5 i henhold tl den gældende standard for indbrudssikkerhed EN 1627-1630. Det betyder, at de kan holde stand i henholdsvis 5 og 15 minutter i en manuel indbrudstest med værktøj. Dermed har man sikkerhed for, at materialerne er så stærke, at de effektivt forsinker en eventuel indbrudstyv, så risikoen for, at et indbrudsforsøg gennemføres, bliver minimeret.