Aktuelt

Smart system sikrer max fleksibilitet i højden

Med vores søjle/drager-system kan bygherre projektere løbende uden ventetid på levering eller store forhåndsudskrivninger. Det har man stor gavn af i 2E Bolig Projektsalgs Farum-projekt Bel-Air DK, hvor der lige nu opføres 6-etagers luksus-boligblokke i Ytong porebeton.

Xella Skandinavien | Interview med Morten Bak, salgsdirektør Xella Danmark A/S

Op til 40 ugers leveringstid på traditionel beton gør det interessant for bygherre at finde bæredygtige alternativer, når der skal opføres boligblokke og andre klassiske betonbyggerier. Derfor har Ytong udviklet et søjle/drager-system, der udnytter styrken i vores massive blokke. Således indbygges lodrette O-blokke i vandrette Ytong-plader til en konstruktion, der i princippet ikke har begrænsninger i højden takket være dens meget høje styrke.

- Systemet egner sig især i etagebyggerier, hvor der af forskellige grunde kan være behov for løbende projektering. Den meget korte leveringstid sammenlignet med traditionelle betonelementer gør det meget fleksibelt at projektere med, fortæller salgschef Morten Bak fra Ytong.

Leveres inden for en uge og betales løbende
Et af de projekter herhjemme, som drager stor fordel af Ytongs innovative system, er Bel-Air DK i Farum, der er tegnet af Kim Utzon Arkitekter. Her opfører 2E Bolig Projektsalg lige nu tre 6-etagers luksus-boligblokke med søjle/drager-systemet som bærende konstruktion.

Traditionelt opføres denne type boliger i beton i Danmark, men det har ikke været den optimale løsning her, da ejerne skal have mulighed for at lave ændringer, efterhånden som de køber lejlighederne. Dermed bliver leveringstiden på materialer helt afgørende. Morten forklarer:

- Denne måde at bygge på kræver en fleksibilitet i projekteringen, der er svær at opnå, hvis leveringstiden er så stor, som den er for beton lige nu. Her har vores søjle/drager-system den fordel, at elementerne kan leveres inden for en uge, i takt med at behovet opstår.

- Det betyder også, at bygherre undgår at binde store beløb op i forhåndsudskrivninger, men i stedet betaler, efterhånden som der leveres. Man slipper simpelthen for at have store beløb ude at svømme i månedsvis, uddyber han.

Derudover har søjle/drager-systemet de yderligere fordele for de udførende, at det leveres på paller, der let kan transporteres rundt på byggepladsen, ligesom tilskæring og forarbejdning af elementerne udføres nemt og hurtigt med almindeligt tømrer- og murerværktøj.

Optimering af energi og indeklima
For de kommende ejere af lejlighederne i Bel-Air DK er valget af netop Ytong porebeton som materiale også fordelagtigt: Ytong porebeton fremstilles udelukkende af hårdt sammenpresset kalk og sand uden tilsætningsstoffer, og de uorganiske og 100 pct. naturlige bestanddele gør således materialet både energivenligt og diffusionsåbent.

- Risikoen for fremtidige fugtproblemer er minimal, når man bygger med Ytong porebeton, og det er da også én af hovedårsagerne til, at Ytong i dag bliver foretrukket ved opførelse af enfamilieshuse. Og takket være søjle/drager-systemet er det nu muligt at opføre etagebyggerier med de samme gode egenskaber, slutter Morten Bak af.