Aktuelt

Effektivt bolig-koncept bygger med Ytong fra nederst til øverst

Byggmäster opfører lige nu moderne lejlighedshuse for Brf Viva i Uppsala. De opføres med bærende vægge, ydervægge og gulve i samme energivenlige og diffusionsåbne Ytong porebeton. ”En simpel teknisk konstruktion med minimal risiko. Vi når meget mere med færre mennesker på pladsen,” lyder det fra Byggmäster.

Xella Skandinavien | Interview med Morgan Österlind, Vice VD Byggmäster & Fredrik Johansson, CEO Xella Skandinavien

Det sparer værdifulde arbejdstimer, når hele råhuset kan opføres med de samme grundelementer udført i samme massive og bæredygtige materiale. Derfor har Xella udviklet et enkelt hus-koncept, så hele bygningskroppen kan udføres i energivenlig Ytong porebeton, der består af de 100 pct. naturlige og uorganiske ingredienser kalk, sand og vand.

Ud over at lette entreprenørens arbejde på byggepladsen forenkler konceptet rådgiverens opgave, da ét og samme produkt har alle nødvendige godkendelser og indfrier samtlige byggekrav. Ytong porebeton er også diffusionsåben og bidrager dermed til et sundt og behageligt indeklima til glæde for slutbrugerne.

Minimal risiko for entreprenøren
En af de større entreprenørvirksomheder, som med stor succes anvender konceptet i sine boligprojekter, er Byggmäster. Bortset fra boliger opfører Byggmäster byggerier inden for bl.a. erhverv, handel og kontor samt andre store entrepriser over hele Sverige.

Lige nu er virksomheden i gang med opførelsen af 49 lejlighedshuse for Brf Viva i Lindbacken, Uppsala. Her opføres bærende vægge, de udvendige vægge og husenes gulve i Ytong Massivelement, der limes sammen med Ytong Fix P lim. Hele projektet forventes afsluttet i 2018.

- Vi har rigtig gode erfaringer med denne løsning. Opbygningen med Ytong porebeton er en simpel teknisk konstruktion med minimal risiko for forsinkelser og fejl, og vi kan nå meget mere med færre mennesker på byggepladsen end ellers, fortæller Vice VD Morgan Österlind fra Byggmäster om arbejdet med Xellas hus-koncept.

Perfekt til det svenske klima
Samtidig passer Ytong porebeton godt til byggeri i det svenske klima, der er præget af masser af fugt og nedbør året rundt, forklarer Morgan Österlind:

- Fordi løsningen er diffusionsåben, undgår du risikoen for indespærret fugt i konstruktionerne og kan derfor lukke råhuset tidligt i processen. Men det er også godt for slutbrugerne, der får rum med meget behageligt indeklima, når boligerne står færdige.

En anden indeklimamæssig fordel ved at benytte Ytong porebeton på gulvene er, at materialet giver en god akustisk fornemmelse i de færdige rum, da trinstøjen dæmpes mærkbart. CEO for Xella Scandinavia Fredrik Johansson fortæller afslutningsvist:

- Vi er eneste leverandør i Sverige, der kan levere den her type integrerede systemløsninger til hele råhuset. Derudover rådgiver vi bl.a. omkring design af gulvelementer og montagen ude på byggepladsen, så vi fungerer som totalleverandør for vores samarbejdspartnere.