Aktuelt

Effektiv logistik sender rekord-højhus hurtigt i vejret

Med intet mindre end 29 etager fordelt på knap 100 meter vil Uptown 2200, som lige nu er under opførelse på Nørrebro, udgøre Københavns højeste boligejendom. Det rekordhøje byggeri har stillet krav til både logistik og montage af de 22.000 m2 Ytong Plader.

En minutiøst planlagt levering og montering af porebetonplader skal bidrage til at sikre, at opførelsen af Københavns højeste boligbyggeri Uptown 2200 kommer til at skride hurtigt og effektivt frem.

Det er placeringen i hjertet af bydelen Ydre Nørrebro med tæt trafik, masser af mennesker og en anden travl byggeplads, nemlig Nørrebros kommende Metro Cityring-station, som en af de nærmeste naboer, der har gjort logistikken til en særlig udfordring, fortæller distriktschef Stephan Jonasson.

- Den helt store udfordring i forbindelse med Uptown 2200 er pladsmangel. Der er næsten ingen lagerkapacitet på byggepladsen, så når vi leverer materialerne på det aftalte tidspunkt, er der bestilt krantid kort efter, så de næsten omgående kan løftes ind på etagedækkene og fordeles ud, hvor de skal bruges, siger Stephan Jonasson.

Københavns højeste boligejendom
Uptown 2200 er tegnet af arkitektvirksomheden Arkitema og ventes at stå færdigt i 2018. Byggeriet kommer til at bestå af seks punkthuse i seks etager samt Københavns højeste boligejendom i form af et næsten 100 meter højt lejlighedstårn med 29 etager. I alt skal bygningskomplekset rumme cirka 700 boliger. Det betyder relativt små dimensioner og mange hjørner, som har gjort de lette og monteringsvenlige Ytong Plader til et naturligt valg til opbygningen af lejlighedsskel for projektets hovedentreprenør, ejendomsudviklings- og entreprenørvirksomheden KPC.

De relativt små og mange lejligheder betyder, at der skal bruges mange byggeplader – nærmere bestemt 22.000 m2 i alt. Under de trange forhold på byggepladsen ville det være en ekstrem logistisk udfordring at få dem leveret i store vognlæs og dele dem op på stedet.

I stedet har Ytong, som tidligt blev taget med på råd om løsningen af opgaven, påtaget sig at pakke materialerne på paller præcist mærket til den lejlighed, hvor de skal bruges. Pakningen af de cirka 2000 paller, som det vil kræve, sker på Ytongs lager i Køge. Dermed flyttes den tids- og pladskrævende fordelingsopgave væk fra byggepladsen, og Ytong står også selv for koordinering af leveringen.

Varetager monteringen
Desuden omfatter Ytongs leverance til Uptown 2200 selve monteringsarbejdet. Det betyder, at montører fra en af de faste samarbejdspartnere, bygge- og entreprenørvirksomheden One4all, står klar til at montere materialerne på de aftalte leveringstidspunkter.

Ytong har netop leveret de første materialepakker til de to punkthuse, som er ved at blive opført. Herefter kommer det til at gå stærkt, og Stephan Jonasson anslår, at halvdelen af arbejdet på punkthusene vil være afsluttet omkring årsskiftet. Dermed kan montørerne være klar til at gå i gang med det rå højhus, når det efter planen står klart næste forår.