Aktuelt

Indeklima i særklasse fra første indflytningsdag

Familien Løvschall fra Skødstrup var ikke i tvivl, da der skulle opføres nyt stuehus på den gamle slægtsgård: Huset skulle opbygges af Ytong Energy+ byggeblokke, der er certificeret iht. Dansk Indeklima Mærkning. De diffusionsåbne byggeblokkes mærkbare indeklima-effekt kan ifølge familien mærkes allerede fra første dag, boligen tages i brug.

I Skødstrup lidt uden for Aarhus ligger familien Løvschalls gamle slægtsgård, der over de senere år er blevet kraftigt moderniseret. Senest er slægtsgårdens oprindelige stuehus for halvandet år siden blevet revet ned og er nu erstattet med et nyt stuehus udført i samme byggestil, men efter helt moderne byggekrav. Jens Løvschall, der selv har stået i spidsen for byggeprojektet, fortæller:

- Det oprindelige stuehus havde problemer med fugt og dårligt indeklima, som gjorde, at børnene gik rundt og hostede og hakkede. Derfor besluttede vi at bygge et nyt hus op fra grunden med fokus på godt indeklima, lavt energiforbrug og tidssvarende løsninger. Samtidig skulle det holdes i en patriciervilla-stil, der passer til de andre bygninger.


Mærkbar indeklima-effekt med det samme
Familien havde nogle år forinden erstattet en af gårdens staldbygninger med et nyt beboelseshus opført i Ytong Energy + byggeblokke. Blokkene er mærket med Dansk Indeklima Mærkning, der stiller meget høje krav til afgasning og påvirkning af indeklimaet i brugsfasen. Derudover består de af 100 pct. uorganisk materiale, er 100 pct. genanvendelige og Cradle-to-Cradle-certificerede.

Og erfaringerne med den bæredygtige, diffusionsåbne løsning var så gode, at familien ikke var i tvivl om, at også det nye stuehus skulle opbygges af Ytong Energy+. Denne gang blev blokkene efterfølgende pudset op med Ytong pudsesystem for at genskabe det samme look som det oprindelige, hvidkalkede stuehus havde.

- Vi kunne mærke effekten på indeklimaet, samme dag vi rykkede ind i det færdige hus. Blokkene gør, at bygningen kan ånde, så fugten ikke ophobes inden døre. I stedet bliver indeklimaet meget behageligt. Det har vi også oplevet i det nye stuehus, hvor børnene allerede fra første dag holdt op med at hoste indenfor, forklarer Jens Løvschall og fortsætter:


Samler facade, isolering og bærende væg i én enkel blok
- Det er derudover meget tiltalende, at Ytong Energy+ samler facade, isoleringslag og bærende væg i én blok i ét materiale. Det gør byggeprocessen relativt enkel og hurtig. Jeg har selv kunnet stå for at engagere og koordinere med håndværkerne, og hele huset har kun taget omkring et års tid at få opført.

Det nyopførte stuehus hos familien Løvschall omfatter i alt 300 kvm fordelt på to etager samt yderligere 270 kvm kælder. Huset er opført med koblede vinduer med smalle sprosser, og det er derudover forsynet med et tårn i den ene ende samt en stor terrasse i den anden.