Aktuelt

Byg højt i baggården

Silka vægsystem gør det muligt at bygge etageboliger helt inde i bagerste baggård.

Befolkningen vokser i Danmarks største byer. Alene i København flytter 1000 nye indbyggere til hver måned. Det øger presset på boligmarkedet. Det har fået flere developere til at kaste deres kærlighed på de gamle utidssvarende baggårde. I de bagerste baggårde er der nemlig ofte gode uudnyttede kvadratmetre, der kan udnyttes til nye boliger. Men det kan være svært at etablere en byggeplads og få fragtet betonelementer ind gennem en smal port til baggården. Derfor vælger flere entreprenører at bygge med Silka vægsystemet, som er meget lettere at arbejde med i disse typer byggerier i forhold til de traditionelle betonelementer.

- Vi har to igangværende projekter i Aarhus, hvor der bliver bygget i bagerste baggård. Her har entreprenøren begge steder valgt at bygge med Silka i stedet for traditionelle betonelementer. Hvis du skal have et betonelement ind i bagerste baggård, er du nødt til at leje nogle kæmpe kraner til at løfte betone lementerne hen over de foranliggende bygninger og ned på byggepladsen i baggården. Og så skal du nok evakuere beboerne imens der arbejdes med kranen. Det er ikke ukompliceret at afspærre en hovedfærdselsåre i centrum af en by over flere dage, fordi man bruger en stor mobilkran. Det er ekstremt besværligt og i tillæg dyrt, siger salgschef i Ytong Morten Bak.

Flere og flere rådgivere og entreprenører har heldigvis fået øjnene op for Silka, der med egenskaber som høj bæreevne og gode lyddæmpende egenskaber er et optimalt alternativ til byggeri med betonelementer. Silka bliver leveret på paller og kan nemt køres ind gennem gadeporten til brugsstedet i baggården. Selve monteringen foregår normalt med en minikran, der ikke fylder ret meget.

Bæredygtigt i mere end én forstand
Silka vægsystem er lavet af naturmaterialerne kalk og sand, som er presset sammen i en stenpresse uden tilsætning af cement eller tilsætningsstoffer. Det betyder, at produktet er meget mere bæredygtigt end beton, som er tilsat cement. Produktion af cement bidrager med en betydelig del af verdens CO2-udledning, så ved at holde sig til Silka får entreprenøren ikke kun en lettere byggesag, men også en mere bæredygtig løsning.

En anden fordel ved Silka er, at du ikke skal bruge specialværktøjer eller have en speciel uddannelse for at kunne arbejde med produktet. Enhver faglært murer eller tømrer kan montere de bæredygtige byggeklodser. Og er der brug for at foretage ændringer ude på byggepladsen, er det let at skære eller klippe i blokkene for at tilpasse dem. Samtidig kan produktet leveres indenfor 4 dage.

- I øjeblikket er der op til et halvt års ventetid på betonelementer, og så er det jo godt at vide, at der findes et mere bæredygtigt alternativ, som kan leveres indenfor en uge. Samtidig har vi udviklet et massiv-byggesystem kaldet Ytong O-Blok, som bruges, når der ønskes en stilren pudset facade. Det betyder, at man nu ved at kombinere Silka og Ytong O-Blok systemet kan bygge helt op til 8 etager. Så selvom du skal bygge virkeligt højt, kan du stadig køre dine materialer ind på paller, slutter Morten Bak.