Aktuelt

Fra gammel tappehal til forkromet science center

Det nye Experimentarium i Hellerup er i gang med en gennemgribende forvandling, der tager arkitektur og indeklima til nye højder.

Experimentarium har tiltrukket mange tusinde besøgende, siden den naturvidenskabelige attraktion slog dørene op til leg og læring i videnskabens tegn.
I Tuborgs gamle mineralvandstappehal har børn og barnlige sjæle kunne eksperimentere med alt fra sæbebobler over tandhjul til balance bomme. Nu får oplevelsen en ekstra dimension, når Experimentarium i Hellerup om et års tid slår dørene op til et helt nyt moderne science center. Den nye bygning giver plads til oplevelse og fordybelse, og lægger samtidig op til en særlig måde at bevæge og orientere sig på, blandt andet med en ikonisk trappe inspireret af en DNA-streng.

Den gamle tappehal danner stadig rammen om det naturvidenskabelige mekka, og håndværkerne er lige nu i gang med at isolere bygningen indefra med Ytong Multipor. Med den indvendige isolering bliver den oprindelige facade bevaret, så man stadig kan se sporene af den gamle tappehals originale arkitektur.

- Det er en fin gammel bygning, som nu bliver lavet om til et moderne forkromet science center. Da bygningen har fungeret som tappehal, har den aldrig været isoleret. Det kan man godt mærke, når man går rundt inde i bygningen. Der er meget fugtigt. Det bliver der ændret på nu, siger projektsælger i Ytong John Mortensen.

Behageligt indeklima
Multipor er en diffusionsåben isoleringsløsning, som hæver overfladetemperaturen, isolerer væggen og reducerer energiforbruget. Alt dette sker, uden væggens evne til at ånde bliver påvirket. Hvis der er høj luftfugtighed indenfor, kan fugten uden problemer vandre ud gennem væggen, så der ikke sker en ophobning af fugt. Det forebygger skimmel, og giver et behageligt indeklima. I det nye Experimentarium bliver 2400 m2 indvendige vægge beklædt med 200 mm Multipor.

- Et uisoleret hus som det gamle Experimentarium har normalt en u-værdi omkring 2,78. Med Multipor kommer vi helt ned på en u-værdi omkring 0,15-0,44. Det betyder, at vi kan opfylde kriterierne i bygningsreglementet, siger John Mortensen.

Lærerigt at arbejde med gamle bygninger
Inden monteringen med Multipor kan begynde, skal alt maling og tapet skrælles af, så kun det rå murværk står tilbage. Denne proces kan godt vise sig at bringe flere hemmeligheder for dagen, når man arbejder med et gammelt hus. Sådan har det da også været i den gamle tappehal, hvor der er blevet bygget med de materialer, der lige var ved hånden.

- Vi har fundet mange sjove gamle dele i væggen. Der er tjære og jern, som går gennem bygninge. VI har goså fundet flere korkprodukter. Det er meget lærerigt at arbejde med gamle bygninger. Der er mange problemstillinger, som skal løses undervejs, som tingene dukker op, for eksempel kan det meget jern i væggene skabe kuldebroer. Men det har vi selvfølgelig løst med vores Multipor Isoleringsssystem, slutter John Mortensen.