Aktuelt

Kom vandskader i kælderen til livs med indvendig efterisolering

Efterårets ekstreme nedbør har forårsaget talrige vandskader. Vandskader, som for manges vedkommende kunne være undgået med uorganiske materialer på kældervæggene frem for f.eks. træ og gips. Det fortæller byggefirmaet Finn A. Christensen A/S, som anbefaler at nedbringe risikoen for vandskader via indvendig efterisolering af kældervæggene med YTONG Multipor isoleringsplader. En løsning, der samtidig medvirker til at forbedre husets energiforbrug.

Nordjylland blev hårdest ramt, da voldsom regn og skybrud d. 16. oktober i år væltede ned over Danmark. I Frederikshavn og omegn måtte flere boligejere evakueres fra deres hjem, og hundredvis af kælderrum stod under vand. Nu er genopbygningsarbejdet i gang, og det mærkes hos de lokale håndværkere, som især kaldes ud for at renovere kælderrum, hvor gamle forsatsvægge i træ og gips har fået en hård medfart af de store vandmængder.

 

Uorganiske materialer mindsker skadesrisikoen
- Når man beklæder sine tørre kældervægge med organiske materialer som f.eks. træ og gips, er der høj risiko for vandskader, når der kommer en oversvømmelse. I de fleste tilfælde skal hele beklædningen simpelthen udskiftes. Dels fordi den bliver skjoldet og grim, dels fordi der nemt opstår problemer med råd og skimmelsvamp efterfølgende, fortæller Dennis Godtliebsen, som står i spidsen for murerafdelingen i byggefirmaet Finn A. Christensen A/S i Frederikshavn, der også fungerer som håndværkertaksator for forsikringsselskaber.

 

Finn A. Christensen A/S har p.t. mere end 200 lokale forsikringssager i ordrebogen ud over firmaets øvrige daglige opgaver. Dennis Godtliebsen forklarer, at han har set mange tilfælde af oversvømmede kældre, hvor en uorganisk vægbeklædning ville have mindsket skadesomfanget betydeligt.

 

- Jo flere gange kælderen udsættes for oversvømmelser, jo mindre tilbøjelige er forsikringsselskaberne til at ville betale for udbedring af skaderne. Derfor anbefaler jeg til enhver tid at beklæde tørre kældervægge med uorganiske YTONG Multipor-isoleringsplader. Så er problemet med vandskader løst én gang for alle, og man mindsker samtidig husets energiforbrug til opvarmning, understreger han.

 

Åndbare kældervægge er en god investering
YTONG Multipor-isoleringsplader består af 100 pct. uorganisk, kapillæraktivt og diffusionsåbent materiale, der bidrager til et godt indeklima. Det gør, at de egner sig særligt godt til efterisolering af tørre kældervægge. Isoleringspladerne er nemlig i stand til at optage og afgive fugt, så de i tilfælde af en oversvømmelse ikke tager skade, forklarer Dennis Godtliebsen:
 
- Isoleringspladerne udtørres i takt med fugtbalancen i kælderen, uden at der kommer skjolder eller aflejringer på overfladen, og deres isolerende effekt bibeholdes. Problematikken med skimmelsvamp og råd er samtidig løst, da isoleringspladerne - i modsætning til organiske materialer - ikke giver grobund for disse. Han fortsætter:

 

- Man får med andre ord åndbare vægge, for isoleringspladerne regulerer af sig selv fugtniveauet i kælderrummet. Det giver generelt et mere behageligt og tørt indeklima i kælderen og gør, at isoleringspladerne også kan anbefales til efterisolering af kældre i områder, hvor risikoen for en oversvømmelse måske ikke er så høj.

 

Vælger du at efterisolere kældervæggene med YTONG Multipor-isoleringsplader, vil evt. udgifter, som ikke dækkes af forsikringsselskabet, ifølge Dennis Godtliebsen hurtigt tjene sig selv hjem pga. sparede opvarmningsudgifter. Derudover er der hjælp at hente hos landets kommuner, der for flestes vedkommende giver tilskud til efterisolering.