Aktuelt

Xella viser vejen frem mod øget genanvendelse på årets Building Green

Xella er med helt fremme i førerfeltet, når det drejer sig om realisering af visionerne for fremtidens grønne byggeri. Med produkter som den Cradle-to-Cradle certificerede byggeblok YTONG Energy+ og YTONG Multipor i porteføljen, fortæller Xella på årets Building Green-messe bl.a. om arbejdet med indsamling og genanvendelse af spildmateriale fra byggepladsen til nye byggematerialer.

For fjerde år i træk deltager Xella på Building Green-messen, der i år finder sted d. 29-30 oktober i Forum i København. Messen sætter bl.a. fokus på øget genanvendelse af byggeaffald, og det er en dagsorden, som Xella ser frem til at være med til at belyse med udgangspunkt i sine egne erfaringer fra de senere år:

 

- Alt for meget byggemateriale går til spilde i nutidens byggeri, og derfor er det afgørende, at vi bliver bedre til at udnytte de mange værdifulde ressourcer, som bogstaveligt køres på lossepladsen i dag. For os handler det ikke mindst om at vise messens besøgende, at det kan lade sig gøre at forvandle visionerne til konkret og ikke mindst rentabel praksis i byggeriet, forklarer direktør Niels Jørgen Pallesen.

 

Fra spildmaterialer til nye byggeblokke
Blandt de tiltag, som Xella i de senere år har gennemført for at reducere materialespild i byggeriet, er indsamling og genbrug af byggeaffald til produktion af nye byggematerialer. Via en affaldsordning indsamler og genanvender koncernen således selv spildmaterialer fra byggepladsen. Spildmaterialerne indsamles i store big bags og anvendes derefter som komponenter til sand og fremstilling af granulat, der enten bliver til nye byggematerialer eller f.eks. olieabsorbere og kattegrus, på koncernens fabrik i Wedel i Hamborg.

 

- Ud over at affaldsordningen giver ny værdi til materialerne, løser den også det problem, at man som udførende ofte skal bruge mange ressourcer på håndtering og bortskaffelse af sit byggeaffald. Porebeton og kalksandsten, som vores produktion er baseret på, har derudover den fordel, at energiforbruget til produktion er relativt lavt sammenlignet med andre materialer, og så er de 100 pct. uorganiske og fri for skadestoffer og skumplast, uddyber Niels Jørgen Pallesen.

 

Cradle-to-Cradle som konkret byggepraksis
Xellas affaldsordning er herhjemme bl.a. blevet bragt i spil i forbindelse med opførelsen af udviklingsprojektet ”Det foranderlige hus”, som er tegnet af Henning Larsen Architects og GXN for Realdania. Projektet sætter fokus på udvikling af byggeri, som er CO2-neutralt i hele bygningens livscyklus, og baserer sig på principperne i Cradle-to-Cradle filosofien: At ressourceforbruget i hele bygningens levetid skal nedbringes bl.a. via fokus på genanvendelse.

 

Derudover har Xella lanceret den Cradle-to-Cradle certificerede byggeblok YTONG Energy+, som blev anvendt under opførelsen af ”Det foranderlige hus”. Blokken er indeklimamærket, 'Cradle to Cradle'-certificeret og består af 100 pct. uorganiske materialer i form af porebeton, som lader huset ånde. Blokkene giver desuden en god fugtbalance, så risikoen for skimmel og svamp i huset minimeres, og de er godkendt i Norge som astma- og allergivenligt materiale. Sidst men ikke mindst medvirker blokkene til, at kolde overflader, overophedning og træk i bygningen undgås.