Aktuelt

Xella sætter ny damp på Spinderihallernes Kedelbygning

Som en del af ombygningen af industribebyggelsen Spinderihallerne i Vejle bliver den gamle Kedelcentral efterisoleret både ind- og udvendigt. På grund af projektets kompleksitet valgte arkitekterne fra schmidt hammer lassen at anvende Ytong Multipor til efterisoleringen, så de oprindelige betonsøjler kompromitteres mindst muligt, og indeklimaet i Kedelcentralen lever op til de krav, som dens nye anvendelse som kontormiljø for iværksættere stiller.

Spinderiet i Vejle er i løbet af de seneste år blevet forvandlet fra et industriområde til et iværksættermiljø for innovative unge virksomheder. Arkitekterne fra schmidt hammer lassen står bag projektet, der har haft som ledetråd, at så meget som muligt af områdets industrielle udseende skulle bevares. Samtidig skulle bygningerne istandsættes, så de kunne fungere som kontormiljøer og leve op til nutidens krav til indeklima, akustik, dagslysforhold, energi mv.

 

Kompleks energirenovering krævede ny tilgang
Det gælder ikke mindst Kedelcentralen, som omfatter ca. 1700 m2 og i øjeblikket er næsten færdig med at blive energirenoveret. De to bygninger, som Kedelcentralen består af, skal fremover danne ramme om det nye Center for Designdrevet Innovation og derudover give plads til yderligere ca. 30 mindre iværksættervirksomheder.

 

- Kedelcentralen har været et temmelig komplekst projekt. Der er ikke så mange kvadratmeter, men til gengæld ville vi beholde så mange af de oprindelige industrielle detaljer som muligt uden at gå på kompromis med arbejdsmiljøet og indeklimaet for de kommende brugere, fortæller arkitekt maa Philip Brinch Sørensen fra schmidt hammer lassen og uddyber:
 
- En traditionel indvendig efterisolering med letvægtsvægge og dampspærre kunne ikke lade sig gøre på grund af risikoen for fugtproblemer, ligesom en traditionel rent udvendig efterisolering heller ikke var optimal. Vi måtte derfor finde en ny tilgang for at få alle faktorer til at gå op, og løsningen blev at efterisolere bygningernes gennemgående betonsøjler ud- og indvendigt med 50 mm Multipor-plader, der giver homogene, diffusionsåbne konstruktioner. Når pladerne efterfølgende pudses op med betonpuds, er det ikke til at se, at den oprindelige beton er blevet opgraderet. 

 

Tidlig leverandørrådgivning gav pote
På grund af projektets usædvanlige, komplekse karakter var schmidt hammer lassen allerede tidligt i projekteringsfasen i dialog med Xella, som producerer og leverer Ytong Multipor-pladerne. Philip Brinch Sørensen fortæller:

 

- Dialogen drejede sig først og fremmest om at få konstruktionernes specifikationer på plads og få beskrevet Multipor-pladernes egenskaber for vedhæftning, limning osv. korrekt i beskrivelsesmaterialet. Derudover krævede Multipor-løsningen, at vi tidligt fik planlagt føringen af de tekniske installationer uden om pladevæggene pga. pladernes porøsitet.

 

- Alt i alt har det været positivt at arbejde med et produkt, som har muliggjort, at vi kunne kombinere det nye og det gamle i Kedelcentralen ud at gå på kompromis med visionen for projektet, fastslår Philip Brinch Sørensen.