Aktuelt

Håndværkere på skolebænken styrker forretningen

Efteruddannelse og kompetenceudvikling vinder i stigende grad indpas blandt håndværkerne på landets byggepladser. ”Det er vigtigt for forretningen, at man hele tiden holder sig opdateret og løbende føjer nye værktøjer til sin faglige værktøjskasse,” lyder det fra en aarhusiansk murermester, der for nylig er blevet certificeret i isolering med Ytong Multipor.

Rundt om på landets byggepladser vinder efteruddannelse og kompetenceudvikling i stigende grad indpas blandt håndværkerne. Det skyldes ikke mindst udviklingen inden for nye byggematerialer og løsninger, som kræver specialiseret faglig viden og samtidig åbner op for nye forretningsmuligheder for håndværkeren.

 

Efteruddannelse giver flere opgaver

- I dag er det vigtigt for forretningen, at du hele tiden holder dig fagligt opdateret og konstant videreudvikler din håndværksmæssige kunnen. De løsninger, som var de mest optimale for tyve år siden, er det måske længere ikke. Derfor er det vigtigt, at du hele tiden kan føje nye værktøjer til din faglige værktøjskasse, forklarer murermester Allan Vester fra Aarhus, som for nylig har certificeret sig til isoleringsspecialist efter et kursusforløb om efterisolering med Ytong Multipor-plader.

 

- Som isoleringsspecialist kan jeg nu som murer byde ind på opgaver, der tidligere lå inden for tømrernes felt, f.eks. indvendig efterisolering af kolde og fugtige kældervægge. Her vil man traditionelt hyre en tømrer til at opføre forsatsvægge med isoleringsmateriale beklædt med gipsplader. Ytong Multipor-løsningen er imidlertid langt enklere og giver samtidig et bedre indeklima uden risiko for efterfølgende nedbrydning på grund af fugtproblemer og udvikling af skimmelsvamp. Det er der helt bestemt en stor fremtid for os i at kunne tilbyde, påpeger Allan Vester. 

 

Efterisoleringskurser i høj kurs
Xellas kursusforløb om efterisolering med Ytong Multipor-pladerne blev lanceret på en landsdækkende byggemarkedsturné i efteråret 2013, og interessen især blandt murerne for at lære at arbejde med de uorganiske, miljøcertificerede og kapillarvirkende isoleringsplader har indtil videre været helt enorm, fortæller direktør Niels Jørgen Pallesen fra Xella:

 

- Der er en overvældende interesse for Ytong Multipor-løsninger i øjeblikket, og det er en af hovedårsagerne til, at vi har lanceret kursusforløbet. Med certificeringen som isoleringsspecialist får mureren nu også mulighed for at ride med på den efterisoleringsbølge, der er i Danmark lige nu, og som også i de kommende år vil kaste masser af arbejde af sig ikke kun for håndværkere og entreprenører, men også for arkitekter og rådgivere.

 

- En af de helt store fordele ved at udføre indvendig efterisolering med Ytong Multipor-plader frem for at opføre traditionelle forsatsvægge er, at man slipper for at opføre en dampspærre, fordi pladerne af sig selv indoptager og afgiver fugt i takt med behovet i rummet. På den måde får man både en mere effektiv byggeproces og samtidig er vejen banet for et indeklima, der er fri for fugtgener og skimmelsvamp, påpeger Niels Jørgen Pallesen afslutningsvis.