Aktuelt

Ytong Energy+ genvalgt til Realdania Bygs nye MiniCO2 Typehus

Realdania Bygs nyopførte MiniCO2 Typehus er det sidste i rækken af seks demonstrationshuse, der indgår i det unikke byggeprojekt MiniCO2 Husene. MiniCO2 Typehuset er opført med udgangspunkt i både erfaringer, resultater og ikke mindst byggematerialer fra de foregående huse, og resultatet er et typehus med mindst muligt CO2-fodaftryk. Med valget af Ytong Energy+ porebetonblokke er huset sikret et begrænset energiforbrug samt genanvendelse af spildmaterialerne takket være Xellas affaldsordning.

Den 21. juni slog Realdania Byg dørene op for det nyopførte MiniCO2 Typehus i Nyborg, der er tegnet af Luplau Poulsen og opført af totalentreprenøren Benée Huse. MiniCO2 Typehuset, som er det sidste byggeri i projektet MiniCO2 Husene, der via seks forskellige parcelhuse søger at afdække div. veje til reduktion af CO2-udledning, opsamler således de øvrige huses erfaringer, hvad angår CO2-reduceret opførelse, drift og vedligehold. Derfor er samtlige byggematerialer nøje udvalgt, så de opfylder husets standarder for CO2-reduktion, som er særligt høje. Alle byggematerialerne kan desuden anskaffes som ’hyldevarer’, hvilket betyder, at MiniCO2 Typehuset principielt vil kunne opføres overalt i Danmark til en almindelig typehus-økonomi.


Ytong Energy+ valgt igen
I lighed med det fjerde hus i rækken af CO2-reducerende parcelhuse, Det Foranderlige Hus, har Realdania Byg valgt at opføre det nye MiniCO2 Typehus med Ytong Energy+ porebetonblokke, der er certificerede af den internationale Cradle-to-Cradle organisation EPFA, samtidig med at de har et begrænset energiforbrug sammenlignet med andre byggematerialer.


- Udover at sikre et reduceret energiforbrug er Ytong Energy+ miljødeklareret iht. ISO 14025, ”natureplus”-certificeret og indeklimamærket. Samtidig er der tale om en meget astma- og allergivenlig løsning, der består af 100 pct. uorganiske naturmaterialer og dermed sikrer vilkårene for bygningens beboere såvel som det omgivende miljø, pointerer Xellas direktør Niels Jørgen Pallesen.


Ingen rod og bortskaffelse af byggematerialer
Som et led i leveringen af porebetonblokkene Ytong Energy+ har Xella, der netop forsker i løsninger med reduceret energiforbrug, stillet en ny og effektiv metode til indsamling og genbrug af byggematerialer til rådighed for projektet.

- Affaldsordningen indebærer, at vi selv indsamler, returnerer og genanvender restmaterialerne fra huse, der er opført af Xellas egne byggematerialer. På vores fabrik i Tyskland bliver materialerne knust og malet til sand eller granulat og dernæst genanvendt til nye produkter eller til industriel anvendelse, forklarer Niels Jørgen Pallesen og fortsætter:

 

- Med vores affaldsordning er bygherren sikret 100 pct. genanvendelighed af bygningens restmaterialer og dermed også en reduktion af udledningen af klimagasser fra bygningens restmaterialer. Samtidig gør ordningen op med de problemer, som bortskaffelsen af restmaterialer ofte forårsager, samtidig med at al det grimme rod på byggepladsen elimineres, afslutter han.


Fakta om Realdania Bygs MiniCO2 Huse
Realdania Byg har i perioden 2013-2014 opført seks nye parcelhuse i Nyborg, som hver på sin måde har fundet metoder til, hvordan man kan reducere ressourceforbruget og dermed begrænse CO2-udledningen i forskellige faser af en ejendoms levetid. Det drejer sig om CO2-udledning i såvel anlægsfasen som i hele husets levetid og om CO2-udledning i forbindelse med større ombygningsprojekter og almindelig vedligeholdelse. Det sjette hus, MiniCO2 Typehuset, høster erfaringerne fra de fem første huse og giver et samlet kommercielt bud på det mindst mulige CO2-fodaftryk i et typehus.