Aktuelt

Ytong Multipor forvandler traditionstungt erhvervsbyggeri til trendy studieboliger

I Aarhus midtby er Mejeriforeningens tomme, gamle domicil under omdannelse til i alt 120 nye, energirenoverede og moderne boliger, der fremover vil blive kendt som ’Karolinegården’. Med Ytong Multipor som udvendig efterisoleringsløsning piftes facaderne op med et indbydende hvidpudset udtryk tilført store glas-alu-partier samt altaner.

Til august vil aarhusianerne kunne hilse de 120 nye, attraktive ejerlejligheder, som indgår i karrébebyggelsen på Frederiks Allé i det centrale Aarhus med naboer som Rådhusparken og Musikhuset, velkommen.


Det ambitiøse byggeri projekteres af totalentreprenør Gustav Hansen fra Silkeborg, hvor byggeleder Poul Østerby fortæller:


Moderniserende totalrenovering

– Tidligere fremstod kontorfacaderne i beton, glas og lette fyldningspartier. Projektets arkitekt, Arkitema, har med Alectia som rådgivende ingeniør kreeret et helt nyt, lettere og mere indbydende udtryk i form af en netpudset hvid facade, store lyse altaner og nye glas-alu-partier. Stueetagen med butikker og varehus bevares, mens de tidligere kontorlokaler på etagerne ovenover totalrenoveres til moderne, delevenlige 2- og 3-værelses lejligheder.


– Der kommer elevatorer, hustelefoner, og diverse udendørsarealer, selv om vi befinder os midt i storbyen: P-dæk, fælles og private tagterrasser til nogle af boligerne, samt de nævnte altaner. Disse opholdsarealer forsynes med smukke og komfortable overflader, såsom hårdttræ og flisebelægninger, og der etableres læskærme, bænke og beplantning med små buske og træer, hvilket tilsammen skaber et grønt og hyggeligt udemiljø for beboerne, fortsætter han.


Robuste Ytong Multipor-plader bliver til smuk facade
Valget af udvendig efterisoleringsløsning i forbindelse med den omfattende energirenovering faldt på Ytong Multipor, hvilket sikrer en velfungerende klimaskærm, der opfylder myndighedernes krav. Poul Østerby forklarer:


- Xella leverede isoleringsplader til byggeriets udvendige isolering, og Ytong Multipor-pladerne blev primært valgt, fordi de er så robuste, massive og slagfaste og føles mere som en rigtig væg frem for bare en slags skal. Samtidig er vores folk meget glade for denne type isoleringsplader, da de bl.a. er lette at montere, og fordi vi i forvejen har oparbejdet stor rutine og knowhow med dem i forbindelse med udvendig isolering. Vi har anvendt pladerne på denne måde i mange projekter inden for de sidste par år.


– Ytong Multipor-pladerne udgør isoleringen på alle facaderne. De limes fast til underlaget og fastgøres med dybler, hvorefter de netpudses, og vi afslutter med indfarvet hvid puds. Slutresultatet er utrolig flot, med et helt andet og mere levende, tidssvarende udtryk end den hidtidige beton. Derved kommer facaderne til at bidrage til mere lys, liv og dynamik i gaderummet omkring bygningspartiet. Ud mod Frederiks Allé vil de nye glaspartier fremstå let og transparent, og mod Sct. Nicolausgade etableres altaner til de enkelte boliger. Sidst men ikke mindst er isoleringspladerne samtidig med til at forbedre støjforholdene for beboerne, slutter han.