Aktuelt

Xella med i projekt om CO2 neutralt byggeri

Benée Huse og Xella Danmark samarbejder om at optimere ressourcerne i udviklingsprojektet ”Det foranderlige hus” tegnet af Henning Larsen Architects og GXN for Real Dania. Projektet realiserer en fremtidsvision om bygninger med en CO2 neutral livscyklus fra vugge til vugge, herunder bæredygtig håndtering af byggeaffald.

Udviklingsprojektet er baseret på cradle-to-cradle principperne, hvor man inddrager ressourceforbruget i hele bygningens levetid – fra materialeproduktion, til byggeproces, til brug og til nedbrydning og genbrug.

 

Bæredygtig håndtering af byggeaffald

Projektet stiller bl.a. skarpt på håndtering af byggeaffald. Frem for deponering arbejdes målrettet med indsamling og genbrug af spildmaterialer fra byggepladsen. Materiale indsamles og genbruges som komponenter til sand og til produktion af granulat på Xellas fabrik Wedel ved Hamborg.

Xella forsker i nedbringning af CO2 udledning og har bl.a. med genanvendelsesprojektet ecoloop fundet frem til en metode til at udvinde energi i form af gas fra restmaterialer.

 

Cradle-to-cradle certificeret porebeton

Til opførelsen af ”Det foranderlige hus” har arkitekter, rådgivende ingeniører, bygherre og Benée Huse valgt YTONG Energy+. Byggeblokken er certificeret af den internationale Cradle-to-Cradle organisation EPFA. Xella har vundet den prestigefyldte tyske Innovationspris for Klima og Energi med YTONG ENERGY+.

 

Peger mod fremtidens byggeri

Som en af verdens store byggevareproducenter har Xella fokus på klimabeskyttelse og  ressourceoptimering. I samrbejdet med Benée Huse om ”Det foranderlige hus” går Xella Danmark foran. Håbet er, at mange af tanklerne bag projektet – herunder genbrug af byggeaffald og brug af Cradle-to-Cradle certificerede materialer – vil komme til at indgå i morgendagens byggerier.