Aktuelt

Den Blå Planet har kerne af Ytong

Den Blå Planets unikke bygning, der er tegnet af det anerkendte arkitektfirma 3XN, har indervægge, som er opført i Ytong. De specialfremstillede blokke er tilpasset bygningens hvirvelstrøm, og resultatet er en visuel oplevelse i særklasse, indvendigt såvel som udvendigt.

Nordens største og mest moderne akvarium, Den Blå Planet, er en arkitektonisk perle med et alternativt og banebrydende udtryk. Den nyopførte bygnings indretning med runde vægge, uregelmæssige lofter og særligt indeklima har stillet store krav til leverandørernes materialer og samarbejdsevner. Valget af leverandør til akvariets indervægge faldt blandt andre på den internationale byggeproducent Xella, der med specialskårne Ytong-porebetonblokke tilpasset hver enkelt radius har leveret en skræddersyet løsning til Den Blå Planet. Projektkonsulent hos Xella, Kristian Hansen, forklarer: 

 

- Vores force er, at vi er i stand til at levere fleksible og økonomiske løsninger, der kan tilpasses stort set ethvert behov. Alle kan lave lige vægge, men det kræver innovativ tænkning, samarbejdsvilje og frem for alt kvalitetsmaterialer at løfte en opgave så kompleks som Den Blå Planet.

 

Service og sparring gav succes

Ytong viste sig at være en løsning, der rummede klare fordele i forbindelse med opførelsen af den utraditionelle bygning. Eksempelvis var blokkene nemme at skære til i de ønskede radier, hvilket gjorde dem særdeles velegnede til akvariets runde former. Suppleret med porebetonens evne til at optage og afgive fugt havde Ytong således de rette egenskaber til at indramme publikumsområderne i det 9.700 m² store akvarium. Udover at levere de specialskårne blokke til byggepladsen sørgede Xella for, at materialerne blev fremsendt mærkede og pakkede efter buens radius og placering i bygningen – en service, der forenklede den interne logistik på byggepladsen betydeligt.

Processen omkring konstruktionen af indervæggene blev ledet af murerfirmaet JML Byg, der gennem dialog, opfølgning og fortløbende håndtering af problemer blev bistået af Xella. Jesper M. Larsen, der er murermester i JML Byg, har været begejstret for Xellas involvering i projektet og oplevede klare fordele ved de specialfremstillede Ytong-blokke:

 

- Opførelsen af væggene til Den Blå Planet har budt på mange udfordringer. At resultatet alligevel er fuldt tilfredsstillende, er i høj grad også Xellas fortjeneste. Udover at levere specialproducerede materialer i højeste kvalitet har Xella i kraft af deres glimrende service og samarbejdsevner ydet et betydeligt bidrag til, at projektet er blevet en succes, siger Jesper M. Larsen.  

 

Specialløsning overkom alle udfordringer

Udover Ytong-blokkene til akvariets indervægge har Xella leveret Energy+-blokke til fugleområdet ”Færøerne”, der pga. et hul i loftkonstruktionen krævede et skræddersyet koncept.
Til trods for projektets utraditionelle karakter er Kristian Hansen dog ikke i tvivl om, hvorfor Xellas løsninger har været de rigtige for Den Blå Planet:

 

- Vi har et unikt koncept, som har gjort det muligt for os at imødekomme de udfordringer, der var forbundet med byggeriet. Vores byggematerialer er fremstillet af helt enkle og bæredygtige råvarer i en proces, der giver dem rigtig gode egenskaber hvad angår isolering og indeklima, samtidig med at de er nemme at arbejde med. Og fordi vi har leveret en specialløsning med løbende sparring, har vi været i stand til at følge projektet helt til dørs til fuld tilfredshed for alle parter, konkluderer Kristian Hansen.