Aktuelt

5 tips til indvendig efterisolering – også af bindingsværk

Ytong tilbyder et komplet system til indvendig efterisolering uden brug af dampspærre. Systemet kan anvendes til mange konstruktionstyper, bl.a. bindingsværk, og det fås med både økologisk lerpuds og almindelig puds.

Center for Bygningsbevaring fraråder brug af dampspærre ved indvendig efterisolering for at forhindre fugten i at trænge ud i ydermure og træværk.

 

Risikoen er dels, at dampspærren ofte er utæt, og utæthederne opdages først, når skaden allerede er sket. Fugten er trængt ind i murværket, og der dannes råd og svamp i træværket. Derudover dannes der især om sommeren fugt på ydersiden af dampspærren, der trænger ind i isoleringen og øger risikoen for råd og skimmelsvamp.

 

Ytong Multipor isoleringsplade erstatter dampspærre

 

Ytong Multipor fra Xella er en økologisk isoleringsplade baseret på diffusionsåbne naturmaterialer, der eliminerer behovet for dampspærre. Ytong Multipor isoleringspladen er højisolerende, og den forbedrer fugtbalancen i huset og dermed indeklimaet og komforten. Ytong systemet er meget astma- og allergivenligt.

 

Desuden er Ytong Multipor isoleringspladen enkel og hurtig at montere. Sammen med fx en økologisk lermørtel eller almindelig puds fra Xella udgør Ytong Multipor et komplet system til indvendig efterisolering. 

 

Værd at vide om indvendig efterisolering af bindingsværk

 

1. Ujævnheder skal rettes op. 

Ytong lermørtel danner en tynd skal med små spændinger, og den kan trækkes på, udkastes eller sprøjtes på. Tykkere pudslag hæfter bedre ved udkast end trukket på med hånden. Den gamle lerpuds, som man har fjernet, må ikke blandes med den nye, da evt. urenheder i den gamle lerpuds kan forringe vedhæftningen.

 

2. Husk tørretiden.

Ved energirigtig renovering af bindingsværk påføres Ytong lermørtel jævnt over hele overfladen. Den kan monteres i en lagtykkelse på op til 40 mm, dog maksimalt 20 mm per arbejdsgang, afhængigt af sugeevnen i det eksisterende pudslag. Her kan forvanding af væggen være en god idé til at udligne forskelle i lagenes sugeevne. Og ved påføring af flere lag er det afgørende, at første lag er helt tørt, før næste lag påbegyndes. 

 

3. Lod og vater.

Det er afgørende at være omhyggelig med, at udførelsen af første skifte er i lod og vater. Her kan man ved evt. forskelle i gulvet, udbøjninger eller sætninger fx anvende Ytong Hanf-Filz til udjævning. Hanf-Filz har desuden gode akustikregulerende egenskaber, som bidrager til optimale lydforhold i det færdige rum.

 

4. Montage af Ytong Multipor.

Ytong Multipor isoleringspladen kan let tilpasses med en fintakket sav, og den sættes op i forbandt. Isoleringspladen monteres med et let tryk på lermørtelen og glider derefter ubesværet på plads. På den måde er det muligt at opnå en tynd, fuldlimet montage. Studs- og liggefugerne må ikke limes, men skal stødes knas. Ytong Multipor har den fordel i forhold til en dampspærre, at borehuller i den færdige væg ikke påvirker evnen til at optage og afgive fugt.

 

5. Finish med lermaling eller lerpuds

Efter påføring og tørring af armeringslag skal overfladen have den sidste finish. Her kan fx anvendes Ytong økologisk lermaling, der fås som standardvare i hvid. Ved hjælp af forskellige mineralske farvepigmenter kan den hvide maling indfarves, så man opnår præcis den farve, man gerne vil have. En anden mulighed er at bruge Ytong lermørtel til slutbehandling, der giver et anderledes præg på rummet.

Xella hjælper gerne med råd og vejledning om indvendig efterisolering og energirenovering, ligesom yderligere tekniske informationer om Ytong Multipor kan findes på vores hjemmeside http://www.xella.dk/ eller ved henvendelse til teknisk chef Skandinavien Jens Lauridsen, tlf. 40335500.