Aktuelt

Passivhuse – så let som at bygge med Lego

Tømrermester Richo Wisholm, Slagelse, har ene mand opført sit nye passivhus. Små 3 måneder har det taget ham at opføre råhuset. Årsagen til den korte opførelsestid skal findes i Ytong Energy+ byggeblokken, der på én gang udgør indervæg, isolering og facade i råhuset.

– Jeg vil vove den påstand, at enhver, der har bare et minimum af håndværksmæssig kunnen, vil kunne opføre sit eget passivhus. Det er ligeså let som at bygge med Lego, udtaler tømrermester Richo Wisholm om det fritidsprojekt, som har optaget ham de seneste 10 måneder: At opføre sit eget 300 m² store passivhus i Slotsbjergby lidt uden for Slagelse på Sjælland.

 

– Desværre er passivhuse endnu et yderst sjældent syn i Danmark, men det kommer til at ændre sig, for isolering og lavenergi er fremtiden inden for byggeriet, siger Richo Wisholm.

 

Indervæg, isolering og facade i én arbejdsgang

Årsagen til Richo Wisholms begejstring er den højisolerende Ytong Energy+ byggeblok fra Xella. Den er designet, så den på én gang udgør indervæg, isolering og facade i råhuset. Richo Wisholm hørte første gang om den for et lille års tid siden:

 

– Jeg snakkede med nogle murere, der havde været på kursus hos Xella, og de var meget positive over for den nye byggeblok, fordi den pludselig gjorde det muligt at opføre hele råhuset i ét materiale fra én leverandør i én arbejdsgang, så man sparede arbejdstimer og minimerede spild. Jeg tænkte: Sådan et projekt vil jeg da prøve at kaste mig ud i!

 

Som sagt så gjort: Da tegningerne til det nye hus var færdige, kontaktede Richo Wisholm Xella, som leverede 90 tons Ytong Energy+ blokke, og 3 måneder senere havde han selv opført råhuset.

 

Energy+ blokke giver indeklima i særklasse

Opvarmningsbehovet i et passivhus er på blot 15 kWh/m² pr. år, og en gængs fordom er, at den kraftige isolering medfører et alt for tæt og indelukket hus. Den fordom giver Richo Wisholm ikke meget for:

 

– Blokkene er indeklimamærket, 'cradle to cradle'-certificeret og består af 100% uorganiske materialer i form af porebeton, som lader huset ånde. Blokkene giver en god fugtbalance, så vi helt undgår at skulle forholde os til skimmel og svamp i huset, og de er godkendt i Norge som astma- og allergivenligt materiale. Blokkene gør desuden, at vi undgår at få kolde overflader, overophedning og træk i huset.

 

Flere passivhuse på vej

Richo Wisholm har allerede fået meget positiv opmærksomhed for sit ny passivhus og skal i den nærmeste fremtid i gang med at opføre endnu et passivhus i området for en privat bygherre: 

 

– Når folk kommer forbi og oplever huset, kan de jo sagtens se fornuften i det. Vi danskere skal bare se at komme ud over hangen til murstensfacader og begynde at bygge energirigtigt. Og så skader det jo ikke, at Ytong Energy+ samtidig er en miljøvenlig beton, udtaler Richo Wisholm.