Aktuelt

Xella isolerer CO2-neutralt fjernkølingsanlæg i København

København Energis kommende fjernkølingsanlæg på Tietgensgade der står klar i 2013, har sikret, at isoleringen og indeklimaet er i højeste kvalitet. Xella har netop stået for isoleringen med den indeklimamærkede mineralske isoleringsplade, Multipor. Med sine unikke egenskaber skal den sikre, at fjernkølingsanlægget ikke bruger unødig energi på at opvarme bygningen, samt sikre et godt indeklima, alt sammen til gavn for miljøet og de ansatte.

Udfordringerne var store, da Københavns Energi skulle bygge det nye fjernkølingsanlæg på Tietgensgade i København. For udover at facaden skulle bevares, skulle isoleringen være af en meget høj kvalitet. Derfor valgte man at benytte Xellas Multipor-isolering, som udover at være blandt markedets bedste isoleringsløsning, også ville kunne bevare facaden da man blot isolerer indervæggene i stedet. Netop den løsning var klart den mest optimale for den bevaringsværdige bygning, mener arkitektfirmaet bag, Gottlieb og Paludan:

 

“Vi var på udkig efter en løsning der kunne sikre at facaden ikke blev ændret ved, samtidig med betonen skulle være både åndbart, og have fleksible isoleringsløsninger. Af de materialer vi gennemgik, var det kun Multipor isoleringspladerne der kunne det, og vi er yderst tilfredse med, at det var dem vi valgte at arbejde videre med. Multipor har netop en lang række positive egenskaber, som er meget velegnede til vanskelige opgaver som denne,” fortæller arkitekt John Strandfeldt fra Gottlieb og Palludan.

 

Netop samarbejdet mellem Xella, Gottlieb og Palludan og Københavns Energi, kan danne præcedens for fremtidige byggerier, forklarer konsulent Christian Niepoort fra Smith Innovation. Samarbejdet mellem private og offentlige aktører er nemlig vejen frem for byggeriet i dagens Danmark:

 

”Det er netop her vi flytter mest på boligområdet. Ved at samarbejde på kryds og tværs kan man optimere langt flere bygninger, og på den måde skabe et paradigmeskifte indenfor byggebranchen. Det handler om at vise hele byggebranchen, hvordan man skaber grobund for et bedre byggeri. Der er alt for mange bygninger med dårlige facader og ringe isolering, og at Københavns Energi samarbejder med Xella betyder at der kan rettes op på dette,” siger Christian Niepoort.

 

 

Klare fordele med Ytong Multipor

 

I byggeprojektet valgte man Multipor-løsningen, da Xella har mere end 10 års gode konstruktionserfaringer med den, da betonenmaterialets diffusionsåbne og kapilære porestruktur, giver et sundt indeklima og god fugtbalance i murværket. Samtidig sikrer den, at fjernkølingsanlæggets overskydende varme, ikke resulterer i et varmetab. Ytong Multipor er fremstillet af sand, kalk og vand, hvilket gør, at den er let at arbejde med på grund af dens lave vægt, og dermed er nem at håndtere. . Alt dette medfører et færdigt produkt, der passer godt ind i en gammel bygning som fjernkølingsanlægget på Tietgensgade, da Xella samtidig har samarbejdet med Teknologisk Institut med henblik på at teste isoleringens unikke egenskaber, som blandt andet er, at Multipor oplagrer varme om sommeren og bremser kuldeindtrængningen om vinteren. Samtidig optages fugt fra rummene, som afgives langsomt igen gennem de diffusionsåbne materialer. Det betyder, at man kan konstruere et meget energibesparende hus uden at få nogen problemer med for tæt indeklima, hvilket er en optimal løsning for bygninger som fjernkølingsanlægget. Projektkonsulent hos Xella, Kristian Hansen forklarer:

 

“Vi havde her en række udfordringer med dette projekt, som passede glimrende til multiporen, og vi kunne samtidig fremvise testen fra Teknologisk Institut som sikkerhed for vores produkt. Multipor er anderledes at arbejde med men nemmere, da man ikke skal have fat i andre maskiner, men blot benytte sig af håndkraft når Multiporen skal tilpasses. Alt i alt en helhed og en kvalitet som man ikke oplever med andre produkter,” siger Kristian Hansen.

 

Stor tilfredshed blandt håndværkere

 

Netop tilpasningen af Multiporen samt dens mange muligheder overraskede projektets håndværkere. Keld Dahl fra firmaet K. Dahl ApS som stod for projektet, havde førhen ikke haft glæden af at arbejde med Multipor. Keld Dahl fortæller:

 

”Til at begynde med var jeg en del skeptisk. Jeg havde en forestilling om, at tingene ikke kunne lade sig gøre, blandt andet at tilpasse Multiporen let til bestemte størrelser eller at kunne benytte den samme mørtel på både bagside og fronten, men alt kunne nærmest lade sig gøre. Derfor har jeg lige nu gang i to andre projekter, hvor jeg faktisk benytter Multiporen, på grund af dens muligheder,” siger Keld Dahl.

 

Xella vil bæredygtigheden

 

Xella går meget op i at deres produkter er bæredygtige, derfor opfylder Ytong Multiporen certificeringen ISO 14025. Certificeringen bekræfter at Multiporen er fri for skadestoffer og ikke udleder skadelige stoffer samt sikrer en positiv økobalance. De innovative Ytong Multipor mineralske isoleringsplader har endvidere fået tildelt „natureplus“ certifikatet. Dette certifikat dokumenterer, at produkterne lever op til de strengeste miljømæssige krav, der kan stilles til byggematerialer.

”For os handler det om, at vores produkter skal kunne være så effektive som muligt, og samtidig undgå at være skadelige på nogen måde, hverken overfor håndværkeren, brugeren eller miljøet. Selv astmatikere kan arbejde med produktet, og vi mener naturligvis at Multipor isoleringspladerne er den fuldendte løsning til denne type bygning,” siger Kristian Hansen.