Aktuelt

Ytong styrker sin position i Sverige

Ytong, verdens største producent af porebeton, knytter igen bånd til Yxhult, den lille, svenske mineby i Närke, hvor porebetonens historie begyndte i 1920-erne.

Takket være et langtrækkende samarbejde med Yxhult AB har Ytong nu muligheden for at styrke sin position i Sverie med højere serviceniveau, flere lagre samt salgskontorer i Stockholm og Malmö. Samtidig får Yxhults kunder adgang til Ytongs brede sortiment af kvalitets byggeprodukter til alt fra småhuse til industribygninger.

Ytong har som en del af tyske Xella International stor succes i hele verden. Samtidig har Yxhult AB markedsført porebetonprodukter under andre varemærker – senest Aeroc – på det svenske marked.

”Det er på tide at vise historien retfærdighed og genetablere den største kompetence indenfor porebeton i Sverige”, siger Niels Jørgen Pallesen, chef for Ytong i Norden. ”Selvfølgelig skal Sverige og svenske entreprenører have adgang til de mest moderne og mest udviklede porebetonprodukter til såvel småhuse som etageboliger og industri.”

 

Et stærkt samarbejde

Det nye Xella Sverige AB bliver fra dag et en stærk leverandør til svensk byggeindustri. Ytong har i de seneste år opbygget et interesant kundenetværk indenfor småhusindustrien, her i blandt. et stort antal træhusbyggere, som er gået over til porebeton. Yxhult har via Aeroc AB en stærk markedsposition i Sverige. ”Sammen bliver vi en meget attraktiv leverandør med stort sortiment, højt serviceniveau og kort leveringstid til alle kunder over hele landet”, siger Torbjørn Gustafsson, ejer af Yxhult AB.

 

Fra Yxhult til Ytong og retur

Porebeton blev opfundet i 1925 i Sverige af teknisk direktør Axel Eriksson på KTH, og produktionen startede 1929 på Yxhults Stenhuggeri AB i Närke. 1940 blev navnet Ytong etableret, og det blev hurtigt et meget anvendt byggemateriale. Det var let, hurtigt at bygge med, varmeisoleringen var god, det kunne ikke brænde, rådne eller mugne – og det sikrede et behageligt indeklima. Egenskaber, der stadig er kendetegnende for porebeton.

Siden da har porebetonen spredt sig internationalt, og det er stadig den svenske produktionsteknik, som anvendes. Udviklingen har medført større udbud af blok- og elementformater, forskellige densiteter, mange varianter af færdige byggeelementer, kombinationsprodukter som YTONG Energy+ samt egentlige isoleringsprodukter som Ytong Multipor.

”Med det nye samarbejde kan man sige, at vi vender tilbage til vores rødder for at blive en attraktiv partner for svensk byggeindustri”, siger Niels Jørgen Pallesen.

 

Xella International

Xella International er verdens førende leverendør af byggematerialer i porebeton og kalksandsten. Alle produkter produceres energieffektivt og med minimal CO2 udledning.

Xella International har, udover Ytong, flere stærke varemærker: Silka, Fermacell, Aestuver, Hebel og Fels. Koncernen har 7.900 medarbejdere, mere end 80 fabrikker i 20 lande samt salgsorganisationer i over 30 lande. Omsætningen er ca. 14 mia. kroner om året.

 

Yxhult AB

Yxhult AB har rødder i Yxhults Stenhuggeri og verdens første porebetonproduktion. I nyere tid har selskabet fortsat med porebetonprodukter i Sverige og på det nordiske marked gennem Aeroc AB kompletteret med bl.a. Mexisten og gulve.

 

Xella Sverige AB

Det nye samarbejde indebærer, at Xella Sverige AB overtager samtlige ansatte i Aeroc AB. Firmaet fortsætter som salgs- og distributionsorganisation til at begynde med på det svenske marked. Samtidig udvides sortimentet med hele Ytong sortimentet samt Hebel industrielementer. Man vil naturligvis kunne tilbyde teknisk assistance og anden service til både små og store byggefirmaer. Xella Sverige AB har centrallagre i  Örebro og Västerås samt salgskontorer i Stockholm og Malmö.