Aktuelt

Nordens største hotel har kerne af massiv porebeton

Modstandsdygtighed mod vand, hurtig montage og god kvalitet er nogle af grundene til, at hele basisområdet i Bella Sky udføres i porebeton

Nordens største hotel er ved at se dagens lys på Amager. Bella Sky hedder det store byggeri, som bliver en integreret del af Bella Center, som også er projektets bygherre. Grundstenen blev lagt i september 2008, og første etape åbner efter planen i maj måned 2011.

Færdigopført vil hotellets to tårne på 24 etager rumme 814 værelser, 32 konferencerum, tre restauranter og et wellnesscenter med spaområde, og dets særegne konstruktion vil blive et markant vartegn over den flade ø syd for København.

Det er nemlig udformet som et gigantisk Y – to tårne, som opføres med en hældning på 15 grader, og som er vredet i formen, så der er direkte udsigt over omgivelser fra samtlige værelser. Det er banebrydende arkitektur, der skiller sig markant ud fra, hvad vi ellers plejer at se på vore breddegrader. Arkitekten bag er 3XNielsen, som ud over den markante Y-form også arbejder med skæve former i den måde, facaden bygges op på: Vinduer og lysåbninger har skæve vinkler og giver facaden er mosaikagtigt præg.

Porebeton kan bruges i åbent byggeri

Hele konstruktionen opføres i beton, men som noget unikt opføres væggene i hele basisområdet -   konferenceområder, barområdet, kælder, spaområde og toiletkerner - i porebeton, som har nogle specielle egenskaber til dette formål.

”Ved at bruge porebeton har vi kunnet opbygge disse områder, mens byggeriet endnu er åbent. Porebeton kan tåle vand, og derfor kan vi arbejde med det, inden bygningen i øvrigt gøres tæt. Det har en række arbejds- og logistikmæssige fordele. Det er nemmere at komme til at levere materialer i det åbne byggeri, og flere processer kan udføres på én gang”, fortæller projektleder Claus Staffe, der rådgiver om byggeprocesserne.

”Oppe i huset anvendes almindelig beton til dæk og vægkonstruktion, men i basisområderne, hvor der for eksempel er andre krav til lydisolering m.v., er porebetonen smaddergod at arbejde med. Det er et priskonkurrencedygtigt produkt i forhold til andre materialer, og det er hurtigt og nemt at arbejde med. Hertil kommer så produktets evne til at tåle vand, som betyder, at vi ikke får problemer med skimmel. Det er meget vigtigt i byggefasen”, siger Claus Staffe.

Porebetonvægge opføres som massivvægge, hvilket er med til at understrege fordelen ved at kunne bygge, mens konstruktionen stadig er uden tag. Der skal ikke tages hensyn til isoleringsmaterialer eller andet, fordi de massive blokke i sig selv er isolerende.

Hurtigt og effektivt

Det er Ytong porebetonblokke fra den internationale producent Xella, der anvendes i byggeriet. Ud over at blive brugt i basisområdet anvendes det også til lukninger i brandskakte, hvor det nemt kan tilskæres i de rette mål.
Adm. direktør for Xella i Danmark, Niels Jørgen Pallesen, er stolt over, at det er Xellas produkter, der er blevet valgt:

”Vi har et unikt koncept, idet vores byggematerialer er fremstillet af ganske enkle råvarer, men i en proces, der giver dem rigtig gode egenskaber, når vi taler isolering, støjdæmpning og brandhæmning. Dertil kommer, at produkterne har en særdeles bæredygtig livscyklus”, siger han.

Porebetonmontør Rudolf Larsen fra firmaet Rudolf Larsen A/S fortæller, at de aktuelle projekter lige nu er hele kælderområdet, spa, den såkaldte sky bar og toiletkerner.

Arbejdsopgaverne består i opmuring af porebetonvæggene og efterspartling, så de er klar til flisemureren. Inden da kommer maleren forbi og udfører en fuldspartling, men hans arbejde er overskueligt, fordi porebetonvæggene fremstår meget plane, når de monteret.

”Ytong porebetonblokke er forholdsvis store, op til 40 gange 60 cm, og det betyder, at arbejdet går hurtigt. Samtidig er de meget målfaste. Vi får en meget præcis montage, så vægfladerne kun kræver lidt efterbehandling”, fortæller Rudolf Larsen.

”I dette byggeri, der er fyldt med skæve vinkler, har vi en anden fordel ved Ytong: Det er nemt at skære blokkene til i de vinkler, der kræves, og det fraskårne materiale kan bruges andre steder, hvor det passer i størrelsen. Vi har altså meget lidt materialespild. Blokkene skæres med en særlig porebetonsav, og det foregår nemt”, siger han.

Krav til håndværkeren


På grund af deres størrelse er det hurtigt at montere vægge i de massive porebetonblokke. En porebetonmontør i god form skal gerne kunne montere 20-25 kvadratmeter væg på en dag inklusiv slibning og spartling, så i forhold til traditionelt byggeri er det meget effektivt. Men materialet stiller også krav til håndværkeren:

”Ytong mures ikke op, derimod limes blokkene sammen med en særlig lim. Og der er små tolerancer at arbejde med - +/- 3 millimeter pr. to meter, så som montør skal man virkelig have fat i sit præcisionsgen. Til gengæld får man, hvis blokkene monteres korrekt, en vægflade, der stort set er færdigbehandlet i første arbejdsgang. Den efterfølgende slibning og spartling er nemt udført”, forklarer Rudolf Larsen, der i 12 år har arbejdet med porebetonmaterialer og i dag driver en virksomhed med ti medarbejdere.

”Der findes flere fabrikater, men vi arbejder gerne med Ytong-blokkene fra Xella. Varerne er gode, lige og opfylder vores krav”, tilføjer han.

Download artikel i Word format